2014. 09. 08. 14:42

Így szereznék vissza "a zsidóság presztízsét"

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) Elnökök Tanácsa felkérte a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) közösségét, hívja vissza tisztéből Schwezoff Dávid ügyvezető igazgatót, egyúttal felszólította az ügyvezetőt, hogy mondjon le tisztségéről - olvasható a Mazsihisz honlapján.

A Mazsihisz Elnökök Tanácsának tagja a BZSH elnöke, a Magyarországi Autonóm Orthodox Hitközség elnöke és az összes vidéki taghitközség vezetője. A testület szeptember 7-ei ülésén 15 igen, 4 nem és 2 tartózkodás mellett megszavazta azt az állásfoglalást, amely szerint "erkölcsileg elfogadhatatlannak tartja, hogy legnagyobb taghitközségének, a BZSH-nak ügyvezető igazgatója olyan bizonytalan és zavaros előélettel, illetve bizonytalan háttérrel rendelkezik, mely rendkívüli kockázatokat hordoz". Az elnökök tanácsa ezért Schwezoff Dávid visszahívását kérte a BZSH-tól "annak érdekében, hogy a magyarországi zsidóság presztízsét a közéletben vissza lehessen szerezni" - olvasható a Mazsihisz honlapján.

Ismeretes, hogy Schwezoff Dávidot a BZSH július 3-ai közgyűlésén választották meg a szervezet ügyvezető igazgatójává Zoltai Gusztáv áprilisi lemondása után. Nem sokkal később kis híján a MAZSIHISZ ügyvezető elnöke is lett, mindössze 5 szavazattal maradt le börtönviselt Kunos Péter mögött (1998-ban az Agrobank vezetőjeként vesztegetés miatt vonult a rácsok mögé).

A Népszabadság július 10-ei számában írt arról, hogy Heisler András, a Mazsihisz elnöke levélben kérte Tordai Pétert, hívja össze az elöljáróságot és függesszék fel az ügyvezető igazgatót. Tordai Péter július 17-én az MTI-nek azt mondta, Schwezoff Dávidot múltja nem zárja ki hivatalából, és a BZSH július 16-ai közgyűlésén nem is szavaztak visszahívásáról.

Fiatal voltam, és kellett a pénz

Megválasztása után nem sokkal a tudozsido.com hozta nyilvánosságra, hogy Schwezoff korábban Carol Hore Mohn néven transzszexuális előadóként tevékenykedett. A gusztustalan fellépéseiről fényképek is készültek.

„20 évesen olyan környezethez és légkörhöz kezdtem igazodni, amely 8 éven át meghatározta mindennapjaimat. Habár szellemiségében és lelkileg nem azonosultam teljesen a számomra nem ideális életszemlélettel, mégis több éven át kerestem a boldogulás lehetőségét egy olyan világban, amely nem azonos az én értékrendemmel. 8 év elteltével tudtam szembenézni ezzel a lelki feszültséggel, és - noha véleményem szerint az életben minden helyzet tanítja az embert - korábbi életvezetési döntéseim hibáinak súlyával” - nyilatkozta korábban a Cantoronline-nak.

Schwezoff Dávid részt vett a tavaly novemberi Horthy-szobor ellenes tüntetésen a Hazatérés temploma előtt.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke nemrég interjút adott a nol.hu-nak a zsidó szervezeten belüli hatalmi harcokról, ahol többek közt a következőket mondta: "Megjegyzem, hogy a hozzám eljutott információk szerint Schwezoff Dávid a BZSH ügyvezető igazgatójaként (...) ugyanazt a stílust képviseli, amit elődje. Ígérgetésekkel, emberek megvásárlásával próbálja tovább építeni a hűbéresi rendszert. Kaptunk egy másik Zoltai Gusztávot, csak rosszabb kiadásban. Úgy látszik, a korszak még nem zárult le."

MTI - alfahir.hu