2014. 07. 31. 09:11

Így tömi Andy Vajna zsebét a kormány

Évi hétmilliárd forintról mondott le a kormány Andy Vajna kormánybiztos javára a kormány - írja a Figyelő.

A filmipari kormánybiztos életét a kormány az elmúlt években még jobbá tette, például a nyerőgép-reform óta a berendezések csak kaszinókban lehetnek, és több ilyen intézmény is Vajna érdekeltségébe tartozik. A lap számításai szerint ráadásul az, hogy a koncessziós díjat levonhatják a kaszinók a játékadóból, az egymilliárd forintot hagy a Las Vegas kaszinónál év végéig.

Az új kaszinók kiosztásakor Andy Vajna cége nyerte mind az öt budapesti kaszinókoncessziót, viszont a Szerencsejáték Zrt. lemaradt erről, ami ugyebár a magyar állam tulajdonában van. A cég tulajdonában álló Tropicana - amely az országban a legnyereségesebb - koncessziója év végén lejár, a hely pedig Vajnához kerül. 

Egy nyári törvénymódosítás továbbá áfamentessé tette a kaszinók koncessziós díját, ami egymilliárd forintos megtakarítást jelent Vajna számára, ugyanakkor ennyivel kevesebbet jelent az államnak. 

A Las Vegas tavaly 1,7 milliárdos, a Tropicana közel 2,4 milliárdos adózott nyereséget termelt. Ezek mellé még nyithat további három fővárosi kaszinót. Ha az előbbiekhez - konzervatív becslés szerint - az új helyek egyenként egymilliárdos profitot tesznek hozzá, akkor is 7 milliárdot meghaladó összeget kapunk. Ennyi maradna az államnál, ha a kaszinókoncessziókat a Szerencsejáték Zrt. kapta volna meg, nem Vajna - írja a lap.

Szerdán a Jobbik is kifogásolta, hogy Andy Vajna idén azért jut 5 milliárd forinthoz, hogy ezzel új tartalmak jelenjenek meg a filmiparban. Csakhogy a párt szerint a minőség nem változik, gyenge filmeket gyártanak többnyire, melyek csupán olcsó adaptációi sok “zs-kategóriás” amerikai filmnek.

A Jobbik szerint olyanokat kellene inkább támogatni, mint például a E-History – Történelmi Animációs Egyesületet, mely saját forrásokból vitte vászonra a mohácsi csatát és a nándorfehérvári diadalt is.

HVG - Figyelő - alfahir.hu