2014. 11. 21. 18:01

Így vágott bele a munkába Janiczak Dávid

Nagy lelkesedéssel vágott bele a munkába Janiczak Dávid, Ózd jobbikos polgármestere. A városba befektetők érkezhetnek, ám még mindig nem világos, mit lép majd a Fidesz.

November 9-én óriási fölénnyel választották polgármesterré Ózdon a jobbikos Janiczak Dávidot. Az ifjú politikus belevágott a munkába, Facebook-oldalán folyamatosan beszámolt arról, mit is tett eddig. Szó mi szó: Janiczak nem unatkozhatott az elmúlt szűk két hét során.Egyeztetés a közmunkásokkal

A polgármester november 11-én beszélgetett a közmunkaprogramban részt vevőkkel, megnyugtatta őket, hogy felesleges a Fidesz lázításával foglalkozniuk. Arra biztatta a munkásokat, hogy végezzék jól munkájukat, és akkor remek lesz az együttműködés. "Nekem nem a pártszimpátia, hanem a tisztesség és Ózd jövője számít. Viszont nem fogom tolerálni, hogy bárkit megfélemlítsenek akár politikai nézete, nemzetisége vagy vallása miatt, s ha valaki fenyegetve érzi magát mások által, az ajtóm mindenki előtt nyitva áll" - írta Janiczak.

Teleplátogatás, sajtótájékoztató, munkahelyek

Egy nappal később a Zöld Völgy Közszolgáltató sajókazai telephelyére látogatott el, illetve sajtótájékoztatót tartott Apáti István és Hegedűsné Kovács Enikő országgyűlési képviselőkkel, ahol értékelte a választási eredményeket, illetve az elkövetkezendő feladatokról is beszélt. Másnap egy vállalat képviselőjével tárgyalt, a cég 50-100 fős új munkahelyet teremtene a városban. A vállalkozó megtekintette a ruhagyár épületét, ami sajnos elég rossz állapotban van, ám ez sem rettentette el szándékaitól. A megállapodáshoz további egyeztetésekre van szükség.

Elindult a térfigyelő kamerarendszer átvizsgálása,a fejlesztési terveket, a szerződések és a futó projektek ellenőrzése is.

Egyeztetések, gépszemle, ünnepség

November 14-én Janiczak az új önkormányzatra maradt projekteket igyekezett helyre tenni, egyeztetett a felelősökkel. Elkészült a jövő évi közmunkaprogram előkészítése is, melybe a lehetőségekhez mérten igyekeztek beépíteni a megígért programpontokat.

Janiczak ezt követően a Város- és Sportlétesítmény-üzemeltetési Intézmény területén is tartott gépszemlét a télre való felkészülés jegyében, majd a Szociális Munka Napja alkalmából rendezett ünnepségen vett részt.Gratulált az országos cigányvajda is

November 15-én Kiss Judit jobbikos önkormányzati képviselő Janiczak megbízásából a „Sorsunk a kezünkben van” drogprevenció 2014.évi záró konferenciáján vett részt, melyre a Vajdák a Romákért alapítványtól kaptak meghívást.

A szervezők gratuláltak a Jobbik választási eredményeihez és köszönettel vették a részvételt. Az országos vajda Kállai Csaba, - aki egyben az alapítvány elnöke is, - egyetértett a Jobbikkal abban, hogy ma Magyarországon csak és kizárólag építő és romboló embereket lehet megkülönböztetni, és azt meg is kell tenni. Kállai a gratuláció mellett hozzátette azt is: meg van győződve róla, hogy az ózdi választási eredményhez a romák is hozzájárultak, ami azt jelenti, hogy többségük a változás mellett voksolt. Megígérte, hogy ő is szívesen tiszteletét teszi Ózdon, és az együttműködés reményében további sok sikert kíván az ott élő állampolgároknak.

Janiczak Dávid ezen a napon átadta Ózdi Funkcionális Training Sport Egyesület edzőtermét is.

Budapestről és Miskolcról érkeztek vállalkozók

A polgármester november 17-én érdeklődő gazdasági szereplőkkel tárgyalt a lehetőségekről, akik Miskolcról és Budapestről érkeztek Ózra. Körvonalazódni kezdett egy helyi vállalkozásokat segítő iroda megvalósítása is, mely hamarosan megnyithatja kapuit.

Janiczak egy nappal később meglátogatta az idősek otthonát, ahol egy-egy szál fehér szegfűvel kedveskedett az időseknek és a dolgozóknak.Biztató lépések történtek gazdasági téren is: a polgármestert megkeresték a Drinkwater Trade Kft.-től. A cég megvásárolta a helyi palackozó üzemet, ahol a Preventa deutériummentes vizet palackozzák, ami a rákos megbetegedések egyik hatásos gyógymódjának bizonyult. A cég bővíteni szeretne, egyelőre 50 új munkahelyet teremtenének, két műszakban. Később további bővítésre is van kilátás, emellett szeretnének javítani a helyszín megközelíthetőségén is. A tulajdonosok üdítőket és egyéb alkoholmentes italokat is gyártanának Ózdon, új márkanevet vezetnének be, melyet a nemzetközi piacra is kiterjesztenének.

Az önkormányzatot azóta újabb érdeklődő befektetőjelöltek is felkeresték.

Megvolt az első képviselő-testületi ülés

A tegnapi nap sem telt eseménytelenül: Janiczak két ózdi középiskola vezetőjével beszélgetett, aki tájékoztatták őt a problémákról. A város igyekszik segíteni az intézményeket.

Ezt a Miskolci Megyei Közgyűlés követte, délután pedig levezette élete első képviselő-testületi ülését, ahol megtörtént a polgármester ünnepélyes eskütétele is. A képviselőkkel ezt követően a kialakítandó bizottságokról, alpolgármesterségről beszélgettek, ám az álláspontok egyelőre távol vannak egymástól, további egyeztetésekre lesz szükség.

De mit lép a Fidesz?

Világosan látszik, hogy a településen nagy munka kezdődött el, azt továbbra sem lehet tudni, mit lép majd a képviselő-testületben többségben lévő helyi Fidesz. Portálunk korábban több cikkben is rávilágított a kormánypárt Ózddal kapcsolatos tanácstalanságára: mint arról beszámoltunk, a párt országos vezetése csalódott a választási vereség miatt, felmerült, hogy előbb-utóbb menesztik a helyi vezetőket, vagy feloszlatják a jelenlegi alapszervezetet. László Tamás országgyűlési képviselő azzal fenyegetőzött, hogy Esztergomhoz hasonlóan ellehetetlenítik a település irányítását, ám az ózdiak ezen felháborodtak, és talán meghátrálásra kényszerítették a a Fideszt is. Orbán Viktor a parlament hétfői ülésén már gratulált a győzelemhez és visszautasította azokat a "vádakat", melyek szerint fenyegetőztek volna. A helyi képviselők legnagyobb része hetek óta elérhetetlen, akit sikerült megszólaltatnunk, annyit mondott, hogy politikai ügyekben nem nyilatkozik, mindenről a vezetés dönt. Riz Gábor helyi választókerületi elnök már több mint egy hete ígérte, hogy ismerteti portálunkkal a fideszes álláspontot, ám ez a mai napig nem történt meg.

alfahir.hu