2014. 09. 07. 19:24

Így viszonyulnak a lengyel lányok a magyarokhoz (Videó)

A nemzeti oldalon évek óta egyre erősödnek a kapcsolatok horvát és lengyel nemzeti szervezetekkel. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megismerjük egymás gondolkodását, gondjait, terveit. Interjúsorozatunkban csinos lengyel lányokat választottunk ki, és kérdeztünk hitről, hazaszeretetről, női szerepről és rólunk, magyarokról.

Egyre népszerűbb a nemzeti oldalon egy Balti-tengertől Adriai-tengerig tartó gazdasági, kulturális és politikai szövetség, úgynevezett intermarium kialakításának gondolata, amely a jövőben segítheti ezt a régiót függetlennek és erősnek maradni az egyre erőszakosabb Nyugat és Kelet szorításában. Történelmi okok, valamint a hazai nemzeti oldalhoz hasonló szerveződések erősödése miatt Magyarország számára a térségben a legfontosabb szövetséges Lengyelország és Horvátország. Tekintettel arra, hogy a nemzeti gondolat nemcsak hazánkban, de ezekben az országokban is egyre inkább a fiatalok körében nyer térhódítást, Magyarország jövője érdekében is szükséges egyre szorosabbra fűzni a kapcsolatokat. Ez a folyamat már évekkel ezelőtt elkezdődött, egyre több nemzeti szervezet és nemzeti gondolkozású fiatal vesz részt az ezekben az országokban megrendezésre kerülő fesztiválokon, konferenciákon, találkozókon. A tapasztalat az, hogy az eltérő nyelv és (részben) különböző történelmi múlt ellenére kifejezetten hasonló a sorsunk, ami arra biztat, hogy minél inkább megismerjük egymást.

Ennek érdekében nemrég horvát lányokat kerestünk meg, hogy beszéljenek nekünk a hithez, a hazaszeretethez, a női szerephez és a magyarokhoz fűződő viszonyaikról. A beszélgetéseket három részben (elsőmásodikharmadik) tettük közzé.

A folytatásban Lengyelországba látogattunk el, ahol csinos lengyel lányoknak tettük fel ugyanazokat a kérdéseket. A beszélgetéseket ismét három részben tesszük közzé, azonban most videók formájában. Az első részben arról kérdeztük őket, hogy melyek a legfontosabb problémák Lengyelországban, és hogy miért csatlakoztak a nemzeti mozgalomhoz, a második részben pedig arra kerestük a választ, hogy mi a nők szerepe a társadalomban, valamint miért fontos a hit és a vallás. Végül, a befejező részben, arra voltunk kíváncsiak, hogy mit gondolnak rólunk, magyarokról, és mit jelent számukra a híres lengyel-magyar barátság. 

alfahir.hu