2015. 02. 18. 14:38

Ilyen. Ország. Nincs. Orbán és Puskás egy festményen

Ha egy nap megkérdezi tőlem az unokám, hogy milyen hely volt Magyarország a 2010-es évek derekán, csak ezt a képet fogom neki megmutatni. Nagyon-nagyon remélem, hogy meg fog döbbenni, és gyöngéden megsimogatja ősz hajamat: "Szegény nagyapó, nektek se volt könnyű."

A fotón Tállai András látható, aki a Fidesz mezőkövesdi frakcióülésén lepte meg a kormányfőt egy olyan festménnyel, amelyen Puskás Ferenc társaságában látható, mint focista. A lélekemelő pillanatra a helyi csapat stadionjában került sor, amelyet nemrégiben újítottak fel. A fotón jól látható: a berendezés annyira friss, hogy még a LED tévéről is elfelejtették levenni a nejlon csomagolást, csak gyorsan feldobták a falra.

Tállai igen büszke lehet visszafogott, polgári eleganciáról árulkodó ajándékára, mert a képet ő maga töltötte fel Facebook adatlapjára. (Azóta Fekete György, MMA-elnök már korrepetálhatta művészettörténetből, mert a fotót eltávolította.)

Az államtitkár feje, Orbán mosolya, és ez a remekmű együtt olyan tűéles pillanatkép, amelyről a történelemkönyvek képszerkesztői csak legszebb álmaikban reménykedhetnek. Többé nem kétséges, hogy a "Nemzeti Együttműködés tündöklése és bukása" című kötetnek mi lesz a címlapján.