India kezd „rossz fiú” lenni

rosszfiúkIndia egy ideje „rosszul viselkedik”. Pedig milyen ígéretesen alakultak az amerikai-indiai kapcsolatok, amelyet az Egyesült Államok azzal jutalmazott, hogy fittyet hányva az atomsorompó-egyezménynek Indiát olyan technológiához juttatta, amely ellentétes a nemzetközi szerződésekkel. India egyébként – Iránnal ellentétben – nem tagja az atomsorompó-egyezménynek, azaz az ENSZ Nemzetközi Atomenergia Hivatalának tagjai a lábukat nem tehetik egyetlen indiai atomlétesítménybe sem.

Az indiai-izraeli kapcsolatok is virágoztak a hadfelszerelések terén is, ami (mármint egy kormány Izraellel fenntartott kapcsolatai minősége) az Egyesült Államok szemében – hogy udvariasan fejezzük ki magunkat – nem az utolsó szempont egy ország „rokonszenv-indexének” megítélésében.

India az utóbbi időben azonban elkezdett nem az elvárások szerint viselkedni. A legutóbbi időkben pedig kifejezetten „botrányozott”. Ami végleg kicsapta a washingtoni szemekben a biztosítékot, az az volt, hogy a szíriai beavatkozást ellenzők táborába csapott fel. Azaz Kína és Oroszország mellé sorakozott fel, valamint fütyülve a Nyugatnak az Izrael által sugallt Irán elleni szinte totális embargójára, nemhogy kevesebb, hanem egyre több olajat vásárol Irántól, szemben akár Kínával is, amely ki akarja használni Teherán szorongatott helyzetét, és miután árvitába keveredett vele, alternatív forrásokból vásárol mind több olajat.

Mindeddig csak többé-kevésbé elfojtott morgás volt hallható a világ legbefolyásosabb lapjaiban mindarról, amit vezető nyugati politikusok zárt ajtók között jelentős hangerővel és dühvel kifogásoltak, azaz India újabb magatartásváltozását. Az elfojtásnak azonban ma vége szakadt. Az amerikai neokonok szócsövében, a Wall Street Journal véleményrovatában szerkesztőségi állásfoglalás jelent meg India ellen Irán indiai segítői címen, amiből azonnal kilóg a szőrös lóláb. A cikk legutolsó bekezdését ismertetjük szóról-szóra: „E mentális poggyász egyes részei még az el nem kötelezettségi mozgalom napjaiból származnak, de mi azt hittük, hogy Új-Delhi kinőtte ezt a pubertáskori neurózist. India számára a valódi kérdés az, hogy hajlandó-e elfoglalni helyét a világrend felelős megtartójaként. Vagy néhány rúpiáért inkább a moszkvai és pekingi rendbontók mellé áll.” (A néhány rúpia arra utal, hogy India fokozza iráni olajvásárlását, mert a lap szerint az iráni olaj most kedvezőbb áron vehető meg.)

A Népszava ezt így fejezné ki: India a jobbikos utat választotta.

Nem rossz perspektíva az 1,2 milliárdos szubkontinensnek, főként ha arra gondolunk, a „világrend felelős megtartója” ma a világháborút kockáztatóját jelenti.

 

Ordosz műhely

barikad.hu