2016. 12. 24. 11:52
MTI nyomán

India nagyon szeretne barátkozni Trumppal

Az indiai kormány nemzetbiztonsági tanácsadója a hét elején Donald Trump megválasztott amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójánál járt Washingtonban - közölték helyi idő szerint pénteken Washingtonban szolgálatot teljesítő, meg nem nevezett indiai diplomaták.

A feltűnést nélküli látogatás annak a jele, hogy Újdelhi szoros kapcsolatot szeretne kialakítani a januárban hivatalba lépő új, republikánus amerikai kormánnyal, semmiképp nem akar hátrányba kerülni szomszédjával és nagy riválisával, Pakisztánnal szemben - írta az AP hírügynökség. Trump ugyanis november 30-án telefonon beszélt a pakisztáni miniszterelnökkel, és az erről szóló beszámoló szerint a megválasztott elnök "bámulatos" országnak nevezte Pakisztánt, valamint kifejezte abbéli szándékát, hogy ellátogasson oda. Barack Obama elnök hivatali idejének nyolc éve alatt egyszer sem járt Pakisztánban. Elődje, George W. Bush viszont igen.

Adzsit Doval indiai nemzetbiztonsági főtanácsadó több mint egy órán át tárgyalt Michael Flynn-nel mint Trump tanácsadójával. Legfőbb témájuk a terrorizmus elleni küzdelem volt. Újdelhi azt reméli, hogy a Trump-kormány szigorúbban lép majd fel a pakisztáni szélsőséges iszlamistákkal szemben, mint azt az Obama-kormány tette.