Ingyen internet-hozzáférést mindenkinek!

Ingyen internetet nyújtana mindenkinek a Jobbik egy korlátozott alapcsomag formájában - ezt Novák Előd és Németh Zsolt képviselők mondták pénteki sajtótájékoztatójukon.

Novák Előd úgy nyilatkozott, a Jobbik kormányra kerülése esetén vállalja, hogy bevezetik az ingyen internet szolgáltatást minden lakos számára, mivel az internethasználat már nem luxus, hanem alapvető szükséglet. 

Mint mondta, ezt akár díjmentesen is biztosítani kell, de egy alap szolgáltatásról lenne szó csupán. Rámutatott, hogy az internethasználati díjak kimagaslóak nálunk, a bruttó medián ár itthon kétszerese a nyugati tagállamokban elérhetőnek és hatodik legmagasabb áron lehet hozzájutni az EU-ban. 

Ha a jövedelmi viszonyokkal arányosan nézzük, 23-szoros ára van például Dániához képest. Novák Előd szerint alapjogként egy alapcsomag kellene mindenkinek, hiszen szinte már a mindennapi megélhetés része a legtöbb embernek, és az informáicóhoz való hozzáférés fő kelléke is.

Sokak számára a távmunkát is lehetővé teszi, ami esetlegesen a közlekedésen is enyhíthet majd. 

Németh Zsolt arról beszélt, hogy ugyan a szolgáltatás alanyi jogon járna, de csak egy korlátozott keret lenne elérhető, és a tervek szerint például torrentezni sem lehetne rajta. Rövidesen leülnek tárgyalni a három nagy szolgáltatóval a kivitelezés lehetőségének módjáról. Korábban az is felmerült - tette hozzá -, hogy a tervezett állami szolgáltatón át lenne ez elérhető, de ez végül meghiúsult.

Úgy látják, a szolgáltatók érdeke is új ügyfeleket szerezni, és akár nagyobb, fizetős csomagokat is megrendelhetnek. Az alapcsomag árát az állam állná egyébként - mondta el Németh Zsolt kérdésre válaszolva -, de hasonló rendszer már volt a Sulinet formájában, vagy a közelmúltban a laptoposztás is az internethez jutás lehetőségét segítette.

A konkrét, számokat tartalmazó tervezet rövid időn belül elkészül és nyilvánossá is teszik - hangzott el.

alahir.hu