Ingyen wifi lesz a jobbikos településeken

Minden olyan településen, ahol az önkormányzatot a Jobbik adja, ingyenes wifit biztosítanak a lakosoknak - jelentette be Novák Előd pártalelnök. A kezdeményzéshez várják mások csatlakozását is.

Az internetben nem ellenséget kell látni, hanem komoly lehetőségeket - vélekedett Novák Előd a kezdeményezés kapcsán, egyben bejelentve, hogy elindítják az Internetbarát település mozgalmat. A lépés nem lehet teljesen váratlan, hiszen a Jobbik már az előző országgyűlési választásokra készült programjában is jelezte, hogy országosan ingyenessé tenné az alapfokú internetelérést. Mindemellett hevesen tiltakoztak az Orbán Viktor által megálmodott netadó terve ellen is, azzal ugyanis véleményük szerint a digitális szakadék növelését érné el a kormányzat.

Novák Előd szombati sajtótájékoztatóján kifejtette: fontosnak tartják, hogy minden magyar háztartásban ingyenes internet-elérhetőséget biztosítsanak, a folyamat kezdetéként pedig a jobbikos vezetésű települések főterein szabadon elérhető vezeték nélküli netet építenek ki. Mindezt egy, a közútkezelővel már egyeztetett formájú táblával is jelezni fogják a bekötőutakon, hogy az arra járók szükség esetén tudják, az adott településen ingyenes lehetőségük van csatlakozni a világhálóhoz.

s

Ilyen táblákat helyeznek ki az érintett településeknél

Mint az alelnök elmondta, a pártvezetés már egyeztetett a jobbikos polgármesterekkel, akik egyöntetűen támogatták az elképzelést. A mozgalomhoz a nemzeti párt várja a nem jobbikos vezetésű települések csatlakozását is, remélik, "jó példájuk" követőkre talál majd, egyben Orbán Viktor -aki fideszes berkek szerint nem ért túlzottan az internethez- pedig lemond máig dédelgetett eképzeléséről, miszerint adót vessen ki a netre - közölte a parlamenti képviselő.

A Jobbik az internetezés állami segítségét azért is tartja célszerűnek, mert azzal a távmunka és a távügyintézés rendszere is fejlődhetne, ami jelentős megtakarításokat jelenthet mind az állampolgárok, mind az állam részére, nem beszélve a kihaló falvak lehetőségeinek bővítéséről. A képviselő hozzátette, hogy szintén helytelennek tartják az előfizetések jelenlegi magas díjat, azok ugyanis még netadó nélkül is csaknem kétszer annyira jönnek ki, mint nyugaton, ami az ország versenyképességét rontja.

Ismert, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter október 21-én jelentette be a 2015-ös adócsomagot, melynek része volt az internetadó 150 ft/gb-os megadóztatása is. A tervet tüntetések követték, melyeket azonban a baloldal kisajátított magának, így a megmozdulások célja az adó elleni tiltakozásból szinte azonnal a kormány megbuktatásának nemzetközileg is támogatott eszközévé vált. Orbán Viktor végül visszamondta az adó mostani beveztetését, tervéről ugyanakkor nem mondott le, hanem nemzeti konzultációt hirdetett - Novák Előd az erre vonatkozó újságírói kérdésre úgy reagált, az nem más mint egy propaganda, avagy Kubatov-féle adatgyűjtés.

A Jobbik az október 12-i önkormányzati választásokkor tucatnyi településen állított polgármestert, ezek közül a legnagyobb a harmincezernél is magasabb lakosságú Ózd, ahol november 9-én fideszes panaszok miatt meg kell ismételni a választást.

alfahir.hu