Ír nacionalisták lövöldözhettek a bokszmeccs előtt

Az észak-írországi békefolyamatot ellenző, szélsőséges ír nacionalisták azt állítják, ők állnak a dublini Regency Hotelben pénteken, egy bokszmeccs előtti mérlegelés során történt fegyveres támadás mögött - jelentette hétfőn a BBC brit közszolgálati média.

A BBC a szóban forgó félkatonai szervezet, a Continuity IRA közleményére hivatkozva számolt be róla, hogy egy társuk 2012-es meggyilkolását bosszulták meg a fiatal férfi megölésével.

Egy ember meghalt, kettő pedig megsebesült, amikor a különleges egységek tagjainak öltözött fegyveresek támadtak péntek délután a mérlegelés résztvevőire. A rendőrség az első közlések szerint alvilági leszámolást sejtett az akció hátterében.

Frances Fitzgerald ír igazságügyi miniszter "példátlannak" nevezte a támadást, amely fényes nappal, gyerekek jelenlétében történt az ír főváros egyik hoteljében, mindössze négy kilométerre Dublin belvárosától.

A BBC-hez eljuttatott közleményben az észak-írországi katolikus britellenes milícia, az Ír Köztársasági Hadseregből (IRA) kivált félkatonai szervezet, a Continuity IRA vezetése nevében nyilatkozó személy azt írta, 2012 szeptemberében meggyilkolt társuk, Alan Ryan halálát bosszulták meg a lövöldözéssel. "Nem fogunk félreállni és hagyni, hogy drogcsempészek és bűnözők vehessenek célba köztársaságiakat" - olvasható a dokumentumban, amelyben azt is leszögezték, hogy további támadásokra lehet számítani.

Az ír média értesülései szerint Ryan érdekelt volt a kábítószer-kereskedelemben is.

Az IRA 1969 után kezdett fegyveres harcot az általa megszálló hatalomnak tekintett Nagy-Britannia észak-írországi fennhatósága ellen, és a több mint háromezer emberéletet kioltó hadjáratot csak a történelmi jelentőségű 1998-as nagypénteki rendezési megállapodás zárta le. Ezután is még csaknem egy évtizedbe telt, mire az IRA leszerelte fegyverzetét és bejelentette, hogy felhagy a további fegyveres harccal.

A Continuity IRA a nyolcvanas években vélt ki az IRA-ból, és továbbra is elutasítja a nagypénteki egyezményt.

Forrás
MTI