2014. 08. 24. 17:10

Irán: lelőttünk egy izraeli drónt

Az iráni Forradalmi Gárda bejelentette vasárnap, hogy lelőttek egy izraeli kémrepülőgépet. A Gázai övezet bombázása mellett tehát erre is van idejük. Irán elit hadseregének teheráni közleménye szerint a pilóta nélküli, "lopakodó" típusú gép a natanzi urániumdúsító létesítmény felé haladt, amikor eltalálták.

"A drón be akart hatolni Natanz zárt nukleáris övezetébe, de lelőtték egy föld-levegő rakétával, még mielőtt ez sikerült volna neki" - állította a gárda. A közleményből nem derül ki, hogy mikor történt az eset, és az sem, hogy miként tudták megállapítani a gép izraeli eredetét. Natanz a fővárostól, Teherántól 300 kilométerre délre fekszik, és az ország egyik legjelentősebb nukleáris üzeme működik itt. Az izraeli hadsereg még nem nyilatkozott az esetről.

s

Hatékony volt a natanzi bázis légvédelme

Vasárnap az iráni haderő új generációs, rövid hatótávolságú rakétákat és pilóta nélküli repülőgépeket mutatott be. A 100 kilométeres hatótávolságú Kadir rakétákat tengeri célpontok megsemmisítésére fejlesztették ki, a szintén most bemutatott, Naszr-e-Basir típusú robotrepülőgépek pedig a hivatalos tájékoztatás szerint képesek "hangtalanul működni", a hatótávolságuk viszont egyelőre ismeretlen. A hadsereg két pilóta nélküli repülőgépet is bemutatott: a repülő objektumok elfogására kifejlesztett Karrar 4 és a nagy magasságban repülő, térképészeti felhasználásra szánt Mohadzser 4 típusú drónokat.

Nem tűrik a fenyegetéseket

A bemutatón Haszan Róháni iráni államfő leszögezte, hogy bár országa nem szándékozik atomfegyvert kifejleszteni, az Iránt érő fenyegetéseket nem fogják figyelmen kívül hagyni. Az elnök az állami televízió által is közvetített beszédében elmondta, hogy Irán katonai doktrínája az elrettentésen és a hatékony védelmen alapul. Teherán régóta azzal vádolja a Perzsa-(Arab-)öbölben katonai támaszpontokat fenntartó Egyesült Államokat, hogy meg akarja dönteni az iráni vezetést.

s

Mahmud Ahmadinezsád volt iráni államfő a natanzi erőműben tett látogatásakor

"Nem törekedtünk, nem törekszünk és nem is fogunk törekedni tömegpusztító fegyverek előállítására" - hangsúlyozta Róháni, hozzátéve, hogy "vallási és humanitárius okokból" sem nukleáris, sem biológiai, sem vegyi fegyvereket nem akarnak előállítani. A nyugati hatalmak és Izrael azzal vádolják Teheránt, hogy békés célú nukleáris tevékenységének leple alatt atomfegyver előállítására törekszik, az iráni kormány azonban ezt következetesen tagadja, és az ellenőrzések sem bizonyították be ennek ellenkezőjét. Ráadásul szombaton egy új ipari létesítményt is megnyitottak, amely csak békés célra felhasználható anyaggá alakítja át az urán atomfegyverekben is alkalmazható típusát.

Ali Akbár Szálehi, az atomenergia-ügyi szervezet vezetője azt mondta, hogy az üzemben urán-hexafluoridból urán-dioxidot állítanak elő, és az utóbbi csakis atomreaktorokban használható. Hozzátette, hogy a létesítmény üzemeltetése is azt bizonyítja, Irán betartja azt a megállapodást, amelyet nemzetközi tárgyalópartnereivel kötött tavaly. A megállapodás értelmében Irán egyebek között korlátozza urándúsítási képességeit, cserében egyes nemzetközi szankciók enyhítéséért.

Irán az Irakkal 1980 és 1988 között vívott háború idején indította be fegyverfejlesztési programját, hogy ellensúlyozza az amerikai fegyverembargó hatását. A nyolcvanas évek vége óta gyárt felderítésre használt robotrepülőgépeket, s 1992 óta harckocsikat, páncélozott szállítóeszközöket, rakétákat, tengeralattjárókat, torpedókat és vadászgépeket is. Az iszlám köztársaság fegyveres erőinek hadrendjében 2000 kilométeres hatótávolságú rakéták is vannak, ezek képesek Izraelt és a térségbeli amerikai támaszpontokat is elérni, ha szükséges.

MTI nyomán - alfahir.hu