2014. 03. 07. 11:03

Írásbeli megrovást kapott ifj. Hegedűs Loránt (+videó)

Csupán írásbeli megrovást kapott palástvesztés helyett a Horthy-szoboravatás miatt ifj. Hegedűs Loránt, és háromezer forintot is kell fizetnie.

A helyszínen 2-300 ember jelent meg, így nem is fért be minden érdeklődő az ítélethirdetésre, amely csupán néhány percig tartott.

Emlékezetes, a Budapest-Észak Református Egyházmegye bírósága már januárban tárgyalta volna a lelkész ügyét. A lelkész elleni eljárást Bogárdi Szabó István püspök kezdeményezte, miután tavaly novemberben a Szabadság téren ifj. Hegedűs Loránt felavatta Horthy Miklós mellszobrát.

A vád szerint a rendezvény pártrendezvény volt, ráadásul a lelkész „fattyúknak” nevezte a megjelent antifasisztákat, amivel még provokált is. A jogtanácsos, Horváth György a legsúlyosabb büntetést, palástvesztést kért Hegedűsre.

Külön támadta a lelkészt azért is, mert többször írt a kuruc.infóra is, illetve szerinte több alkalommal uszító módon antiszemita megjegyzéseket tett.

Hegedűs Loránt következetesen elutasította az ellene indított fegyelmi eljárást, és a kettős mércét demonstráló jellege miatt távol is maradt a tárgyalásoktól.

Védekezését ügyvédjén keresztül írásban terjesztette elő az egyházmegyei bíróság elnökségéhez, ebben az állt, hogy Gyöngyösi Márton nem jobbikos politikusként beszélt, a lelkész felesége pedig történetesen szintén képviselő, aki több más képviselőt is meghívott.

Végül csupán írásbeli megrovást kapott ifj. Hegedűs Loránt, és háromezer forintot is kell fizetnie.

alfahir.hu