2014. 12. 20. 09:51

Ismerje meg a XXI. század legnagyobb rabszolgatartó cégét

Manapság a világban mindenki iPhone készüléket szeretne. Lehetőleg a legújabbat, mert az a menő. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy ezek a remek telefonok nem csak úgy teremnek. A világ legnépszerűbb készülékeit az Apple gyakorlatilag rabszolgamunkában gyártatja. A rémálmainkban elképzelt üzemekben dolgoztatják időnként halálra a kínai munkásokat, viszont legalább sokat keresnek rajtuk.

A BBC oknyomozó riportereinek tanúsága szerint az Apple minden korábbi ígérete ellenére továbbra is embertelen állapotokat tűr el a távol-keleti iPhone-gyárakban – írja a nol.hu.

Az iPhone 6-os szériájú mobiltelefonokat a Sanghaj külvárosában található Pegatron nevű komplexumban gyártják. A BBC riportjából kiderül, hogy a gyárban magasról tesznek bármifajta törvényi előírásra. Megszokottak az állandó túlórák, alig vannak pihenőhelyiségek, gyermekmunkásokat alkalmaznak.

Egy riporter beépült az egyik komputeralkatrészeket készítő egységbe. Ezután laza 18 napot dolgozott egyhuzamban, pihenőnap nem járt neki. Volt olyan eset is, hogy a munkások állva aludtak a gyártósornál. A nol.hu beszámolója szerint elképesztő állapotok uralkodnak a gyárakban: „Még ha farkaséhes is voltam, nem akartam felkelni. Csak feküdni és pihenni vágytam. Éjjelente meg a stressz tartott ébren." A túlóra ugyan elméletileg önkéntes volt, ám egyik riporternek sem ajánlottak fel más választási lehetőséget.

Mint az várható is volt, az Apple nem élt a megszólalás lehetőségével a műsorban, bizonyára nem igazán tudták volna cáfolni az ott bemutatottakat, de ez igazából mindegy is. Azt azonban kijelentették: „Nincs még egy olyan vállalkozás, mely olyan sokat tesz a tisztességes és biztonságos munkakörülmények biztosításáért, mint ők.” Érdemes belegondolni abba, hogy mi lenne, ha nem törődnének ennyit a munkásaikkal.

Sokan öngyilkosok lettek

A kínai gyárakban uralkodó embertelen körülmények 2010-ben érték el a mélypontot. Abban az évben a Foxconn-nál, az Apple akkori legnagyobb beszállítójánál 14 munkás lett öngyilkos. Az amerikai cég ennek hatására tette közzé előírásait a munkavállalókkal való bánásmódról. De valójában az Apple magasról tesz erre. Őket igazából csak a profit érdekli.

Gyerekmunkával bányászott ón

A Panorama nem elégedett meg a kínai helyzet feltárásával. A beszerzési lánc mentén visszafelé haladva, a filmesek továbbutaztak Indonéziába, Bangka szigetére. A Magyarországot is folyamatosan  kioktató amerikaiak mindig azt hangoztatták, hogy elkötelezettek az ásványkincsek etikus bányászata iránt. A BBC azonban ennek épp az ellenkezőjét tapasztalta. A telefonok gyártásához elengedhetetlenül szükséges ón döntő többsége illegális bányákból kerül a beszállítókhoz.

Az Apple-nak bőven megfelel a gyermekek által kikapart ón. Azzal sincsen különösebb problémájuk, hogy ha a bánya beomlik és eltemet néhány gyermeket. A 12 éves Rianto, aki édesapjával 21 méter mélyen dolgozik, így fogalmazott: „Rettegek a földcsuszamlástól. Bármikor megtörténhet, hogy a föld csak úgy lecsúszik onnan föntről, ide a mélybe."

A műsorkészítők megszólaltatták egy banda tagjait is, akik begyűjtik az ónt az olyan bányákból, mint amilyenben Rianto is robotol. Elmondták, hogy az ónt elviszik egy olvasztóműhelybe, amelyik rajta van az Apple beszállítói listáján. Johan Murod, aki egy ilyen olvasztóműhelyt vezet, elmondta, hogy a nyersanyag 70 százalékát szerzi be így. „Az olvasztótégelyben összekeveredik a háztáji és a nagyüzemi bányákból jövő ón. Ugyan, ki tudná már azt megmondani, hogy melyik része legális, és melyik az illegális?"

A más esetekben oly érzékeny amerikaiak is elismerték, hogy rendkívül bonyolult és visszás a helyzet Bangkában a háztáji bányák ezrei és a közvetítők sokasága miatt. „A legegyszerűbb megoldás az lenne, ha egyszer és mindenkorra beszüntetnénk minden Indonéziából származó ón beszerzését. Könnyű megoldás volna, amellyel pajzsot emelnének a további kritikaáradat elé. De ugyanakkor lusta és gyáva módszer lenne, ami semmivel sem visz közelebb a helyzet rendezéséhez. Ezért úgy döntöttünk, elkötelezettek maradunk és kísérletet teszünk változtatni a helyzeten" – szól az Apple újabb ígérete. De abban szinte biztosak lehetünk, hogy nem fog történni semmi. A lényeg: az Apple milliószám adja el készülékeit. Az pedig, hogy ezek hol és milyen körülmények közözött készülnek, igazából nem érdekel senkit.

alfahir.hu