Ismét megmutatták a magyar íjászok és lovasok a világnak, hogy mit tudnak

Magyar sikerrel zárultak a Nomád Világjátékok, pénteken hazaért delegációnk hat érmet hozott el a nomád sportok olimpiájaként is emlegetett versenyről.

A Magyar-Turán Alapítvány pénteki közleménye szerint a magyarok lovas íjászat, tradicionális íjászat, íjász távlövés, lovas birkózás, kirgiz birkózás, övbirkózás és bothúzás kategóriákban mérték össze erejüket a nemzetközi tornán, az eredmény pedig

egy arany, és hat bronzérem lett.

Mint írták, a szeptember 3-8 között Kirgizisztánban lezajlott tornán mintegy 53 ország több ezer sportolója vett részt (Közép-Ázsia országai száz főt meghaladó delegációkat küldtek), és az eseményt maga a kirgiz elnök, Almazbek Atambaev nyitotta meg.

A kirgíz szervezők felkérésére az egyik főbemutatót a Magyar Turán Szövetség lovasharc válogatottja tartotta. Ezen jelen volt Kirgizisztán kulturális minisztere, sport és oktatási minisztere, nemzetközi szervezetek küldöttei, több mint 10 ország diplomatái, Magyarország kazakisztáni nagykövete, és a magyar külügyminisztérium három fős küldöttsége.

A Nomád Világjátékokon Magyarországot a Kurultájt szervező Magyar-Turán Alapítvány által delegált sportolók, valamint a magyar bothúzó válogatott (mas-wrestling) képviselték. A magyar delegáció összesen 28 főből állt. Magyarország kiemelt sikert ért el.

Az egyik legfontosabb nomád sportban, a lovasíjászatban magyar győzelem született Vermes István jóvoltából, és a bronzérmes is egy magyar, a győztes fia Vermes Balázs lett. Tradicionális íjász távlövésben Szabó József bronzérmes lett. Tradicionális kirgiz birkózásban (kyrgyz kurosh) Hagyó Gábor és Tóth Róbert is bronzérmet szerzett. Juhász Dominik pedig bothúzásban lett szintén bronzérmes.

Mint a szervezők írták, további magyar siker, hogy Szlovákia képviseletében is főleg felvidéki magyar hagyományőrzők versenyeztek, és a három éremszerző mindegyike magyar.

A Nomád Világjátékokat legközelebb 2018-ban rendezik meg.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
sss
2019. április 18. | 12:35
A táncegyüttes menedzsmentje cáfolja a sajtóértesüléseket.
sss
2019. április 18. | 09:34
Az utolsó percig kérdéses volt a továbbjutás sorsa.

Érdekes, amióta bevezették a videobírót, mintha kiegyensúlyozottabb lenne a labdarúgás. Évek óta tendencia, hogy a (marketing és piaci szempontból) jobban csengő csapatok javára gyakrabban tévednek a játékvezetők. Amióta viszont a VAR (video assistant referee) létezik, azóta az ún. kiscsapatoknak is több esélye van labdába rúgni. Az e heti Bajnokok Ligája mérkőzések után, ha nem lett volna a technológiai segítség, akkor most, nem Ajax - Tottenham, hanem Manchester City - Juventus elődöntőt rendeznének a Bajnokok Ligájában. Ehhez hozzávehetjük azt is, hogy a Foci-Vb-n is már alkalmazott videobírónak köszönhetően Horvátország is el tudott jutni a döntőig, míg ha a bírón múlott volna, akkor nem horvát-francia, hanem angol-francia döntőt rendeztek volna.

Lehet mégis csak jobb, ha a technológiára bízzuk a futballt, és nem az emberi szubjektivitásra, ha igazságos döntéseket akarunk.