Ismét orosz repülő miatt panaszkodnak az amerikaiak

Egy orosz vadászgép befogta az amerikai légierő egyik felderítő gépét a Balti-tenger felett - jelentette vasárnap a CNN hírtelevízió.

A híradás szerint a légi incidens három napja, csütörtökön történt. Egy Szu-27-es orosz nehéz elfogó vadászrepülőgép "szabálytalan és agresszív" manővert hajtott végre, mindössze 15 méterre közelített meg egy RC-135-ös amerikai felderítő katonai repülőgépet. Először az amerikai gép baloldalán repült, majd feléje emelkedett, utána pedig a jobb felől kísérte a levegőben.

A CNN megszólaltatta Danny Hernandezt, az amerikai csapatok európai parancsnokságának szóvivőjét, aki szerint ekkor az amerikai gép nemzetközi vizek felett repült, és nem sértette meg Oroszország légterét.

"Egy pilóta nem biztonságos és szakmaiságot nélkülöző cselekedetei felesleges feszültségfokozódáshoz vezethetnek a két ország között"

- figyelmeztetett Hernandez, aki szerint Washigton diplomáciai csatornákon már tiltakozását fejezte ki Moszkvánál.

Hernandez felhívta a figyelmet arra, hogy az eset alig néhány nappal az után történt, hogy egy orosz Szu-24-es bombázó vészesen megközelítette a Balti-tengeren hajózó Donald Cook rombolót. John Kerry amerikai külügyminiszter veszélyesnek és provokatívnak minősítette az orosz harci repülőgép manőverét, és felhívta a figyelmet arra, hogy a katonai erő használatára vonatkozó szabályok szerint a romboló akár le is lőhette volna az orosz gépet. Az orosz védelmi minisztérium álláspontja szerint a Szu-24-es tiszteletben tartotta a biztonsági előírásokat.
 

Forrás
MTI