Ismét szállítunk földgázt Ukrajnába

Több mint három havi szünet után Magyarország felújította az Ukrajnába irányuló földgázszállítást szombat délelőtt - közölte az Ukrtransgaz ukrán gázforgalmazó vállalat.

Az Ukrtransgaz tájékoztatása szerint Magyarország felől napi 2,7 millió köbméter földgáz érkezik majd Ukrajnába.
 
Ukrajna, amely igyekszik alternatív energiaforrásokat találni az Oroszországból érkező földgáz helyettesítésére, 2014-ben kezdett nagy mennyiségben földgázt importálni Európából, ahonnan a tavaly beszerzett több mint ötmilliárd köbméter földgáz jelentős része Szlovákiából érkezett, Magyarország felől 600 millió köbméter gáz került ukrán tározókba.
 
Az FGSZ Földgázszállító Zrt. tavaly szeptember 25-én jelentette be, hogy határozatlan időre leállítja a Testvériség vezetéktől független távvezetéken keresztül történő földgázszállítást Ukrajna felé, mert a rendszerhasználók értesítése szerint megnőtt a beszállítási igény. Ezt megelőzően Magyarország felől - a maximálisan lehetséges 16,8 millió helyett - 3-4 millió köbméter földgáz érkezett naponta Ukrajnába.
 
Az FGSZ december 29-én azt közölte, hogy a 2015. január 1-i gáznaptól ismételten biztosítja az Ukrajna irányába történő földgázszállítást a mindenkori technikai és kereskedelmi feltételek függvényében, megszakítható módon. A szállítás felújítását az tette lehetővé, hogy a rendszerhasználók értesítése szerint a továbbiakban nem várható emelt beszállítási igény a beregdaróci hálózati ponton, így beregdaróci csomópont kapcsolását vissza tudják állítani a 2014. szeptember 25-e előtti állapotnak megfelelően.
 
Forrás
MTI