Isten kezében Erdélyben is

Egy majd’ másfél hetet átölelő, öt állomásos erdélyi turnén vett részt december első és második hetében a Moby Dick frontember/gitáros Schmiedl Tamás vezette soproni Bloody Roots. Állandó partnerük a Metallica tribute Masterpiece volt, az egyes helyszíneken pedig helyi csapatok is csatlakoztak a klubbulikhoz. Ennek a körútnak a megszervezéséről, sikerességéről, és a legemlékezetesebb momentumairól kérdeztük a nemrég 50. születésnapját ünneplő Smicit.

 - Hogyan, milyen apropóból jött ez a felkérés a Bloody Roots felé? Kizárólag ezt a zenekarodat kérték, vagy a Moby Dick is szóba került? Egy ilyen meghívást követően lehet-e egyáltalán előre tervezni, hogy mennyire lehet sikeres a körút?

 - Az, hogy jött egy felkérés, túl egyszerűen hangzik, inkább egy lehetséges aradi fellépésről beszéltünk Lovas Gábor aradi koncertszervező barátommal. A novemberi, pesti Moby Dick koncert kapcsán vetette fel, hogy másfél éve volt a Bloody Roots utoljára Aradon és most a születésnapom apropóján nagyszerű alkalom lenne, jöhetnénk újra. Itt tehát nem egy konkrét ajánlatról volt szó, csupán egy dátumról, amit Lovas Gabin keresztül biztosít nekünk az aradi Flex Club, hogy egy adott napra koncertet szervezhessünk. Ilyen esetben nincs gázsi, minden költség minket terhel, amit a jegybevételből kell kigazdálkodnunk. Ezt szakmai körökben úgy nevezik, hogy kapura megyünk. Ilyen távolságba lemenni kapura, viszont nem gyerekjáték! Óriási rizikó és felelősség még akkor is, ha már korábban három alkalommal jártunk Aradon. Tehát már ismer minket a közönség, tudjuk a korábbi nézőszámainkat és ehhez tudunk viszonyítani, de nincs két egyforma helyzet és körülmény, minden koncert más szituáció. Eshet az eső, lehet hó vagy éppen azért is jöhetnek kevesebben, mert már láttak minket korábban eleget.

A Moby Dick ilyen körülmények között nem vág bele egy koncertbe, a Bloody Roots viszont más feltételrendszerek szerint lép fel. Itt nem arról van szó, hogy kinek a neve merül fel, mert neveket lehet mondogatni, de egy 35 éves sztárzenekar felé nem lehet úgy nyitni, hogy gyertek le 500 km-re kapura! Csak a buszköltség 140.000Ft! Ezzel a koncertszervezők is tisztában vannak, ezért pontosan tudják, hogy kit lehet meghívni, adott körülmények között.

Egyetlen koncertre még a szerényebb költségkeretek között mozgó Bloody Roots sem tud leutazni, mert képtelenség a költségeket kitermelni, ezért lett az aradi koncertből előbb először egy három koncertes hétvége, aztán még ehhez is hozzájött végül további két állomás.

 - Mekkora munka és ki(k)nek köszönhető egy ilyen volumenű turné leszervezése? Ti Sopronból érdemben be tudtatok-e ebbe segíteni? A Facebook-os hírverés mellett teljes egészében rá voltatok utalva a helyi szervezők munkájára?

 - Minden túlértékelés és túlzás nélkül azt kell mondjam, hatalmas munka és stressz egy ilyen turnét leszervezni és annak minden momentumát összerakni. Rengeteg nehézséggel és problémával kellett szembenézni, mert ha sikerre szeretnéd vinni a koncerteket, akkor semmit sem bízhatsz a véletlenre.

A szervezési munka egy jelentős része rám hárult, fogalmazzunk úgy, én voltam a fő koordinátor, de többen segítettek, nem is keveset. A turné egy közös munka eredménye volt, Lovas Gábor, Boros Olimp, a Masterpiece zenekarból pedig Andy és Szabi segítsége nélkül nem lehettek volna ilyen sikeresek a koncertek. Próbáltuk kiaknázni a Facebook-ban a még megmaradt lehetőségeket, de sajnos egyre kevesebb emberhez jutnak el a posztok és infók. Ezért mindezek mellett több száz privát meghívót, üzenetet is kiküldtünk, ami szintén komoly munka volt.

 - Kaptak valamilyen helyi médiatámogatást ezek a rendezvények? Volt-e valamilyen egyéb publikus szereplésetek a koncertfellépéseken kívül?

 - A zenei portálokon, helyi rádiókban, újságokban is jelentek meg cikkek, interjúk a turnéról és szórólapozás, plakátozás is volt, ahol erre rá lehetett venni a klubokat, illetve ahol volt személyes szervezői kapcsolat, mint például Boros Olimp Marosvásárhelyen.

 - A beharangozókban ki volt emelve, hogy a születésnapod kapcsán jócskán játszotok majd Moby Dick számokat is minden este. Emiatt a Bloody Roots eredeti műsorát jócskán meg kellett változtatni?

 - Ez nem jelentett túl nagy feladatot, hiszen én tudom a dalokat, és a többiek is otthonosan mozognak a terepen, mert már korábban is játszottunk Moby Dick dalokat. Ezeken kívül csupán pár klasszikus – mindenki számára ismert – számmal bővítettük a műsort, ezeket kellett csak a többieknek megtanulnia.

 - Pontosan mely városokban léptetek fel?

 - Sorrendben: Kolozsvár, Marosvásárhely, Temesvár, Arad és Nagyvárad.

 - Az általatok és a klubok, rajongók által publikált képeket nézve, úgy tűnik, minden helyszínen jó volt a hangulat. Ki lehet emelni egyetlen helyet, ahol a legvérmesebb volt a közönség, vagy valamiért különlegessé vált az este?

 - A turné nagyon jól sikerült, minden helyszínen remek volt a hangulat és sokan is voltak. Kolozsváron most jártunk először, biztosan ez is közrejátszott a felfokozott fogadtatásban, a Flying Circus Pub egy forrongó katlanná vált. Marosvásárhelyen és Aradon tortával leptek meg a rajongók, amit a színpadon adtak át nekem. Ezek nagyon emlékezetes pillanatok maradnak. A turnézárás is remekül sikerült Nagyváradon, nagyon lelkes volt a közönség.

 - A műsorotok mind az öt helyszínen ugyanaz volt, vagy változtattatok a számsorrenden, programon idő közben?

 - Nagyrészt igen, de mivel a műsoridő helyszínenként némileg változott, ezért volt, ahol pár dallal kevesebb fért a programba. A vasárnapi bulikat kellett egy kicsit előbb befejezni, hiszen másnap sokakat iskola vagy a munka várt.

 - Ti választottátok az előzenekar(oka)t, vagy ez a szervezők döntése volt?

 - A turnét közösen bonyolítottuk le a kolozsvári Masterpiece – Metallica tribute – zenekarral. Velük már évekkel ezelőtt kialakult az ismeretség és az interneten rendszeresen tartottuk a kapcsolatot. Régóta terveztük, hogy egyszer jó lenne közösen játszani és most jött el az ideje. Én kerestem meg őket, hogy milyen az időbeosztásuk, lenne-e kedvük a turnén velünk tartani. Nagyon örülök, hogy igent mondtak, mert egy kiváló zenészek alkotta nagyszerű zenekarról van szó, akik rendkívül profin játsszák a Metallica dalokat. Több helyszínen volt harmadik zenekar is, akiket szintén mi választottunk ki, illetve volt, akit a külső szervezők ajánlottak.

 - Voltak netán vendégzenélések is egymás koncertjein, vagy mindenki csak a saját csapatával játszotta végig a programját?

 - Vendégszereplés egymás programjában nem volt, pedig szívesen beszálltam volna valamelyik Metallica dalba, bár a hirtelen dolgokat nem szeretem, ilyet csak akkor merek bevállalni, ha megfelelően fel is tudok rá készülni.

 - Hogy láttad, nyertetek új rajongókat is, vagy „csak” a M.D. és a B.R. eddig is meglévő kemény magja vett részt ezeken a koncerteken? Szóba került-e már most egy esetleges folytatás, azaz egy újabb turné lehetősége?

 - Többen láttak minket olyanok, akik eddig nem, és talán nem is hallották a zenekart. Sok román anyanyelvű rock rajongó is kifejezte tetszését a csapat iránt, CD-ket és pólókat is vásároltak és azóta többen jelöltek is minket a Facebookon.

Ahogy már korábban elhangzott, nem először koncertezünk Erdélyben és remélhetőleg a jövőben is lesznek majd lehetőségek. Most kikoncerteztük magunkat, de majd biztos eljön az idő, amikor úgy érezzük, hogy újból menni kell. Persze ez nem csak rajtunk múlik.

 - Meg vagy elégedve a koncertek látogatottságával, az egyes helyszínek nézőszámaival?

 - Teljes mértékben! Boldog és büszke vagyok! Kevés magyar zenekarnak sikerül ezt utánunk csinálni. A körülményekből kihoztuk a maximumot, nemcsak profi volt a lebonyolítás, hanem sikeresek is voltak a koncertek. A nézőszámok 150 és 250 között voltak, és aki jártas a koncertszervezésben, az tudja, hogy ezek nagyon jó adatok, mert egy nálunk népszerűbb zenekarnak is becsületére válna.

 - A Bloody Roots egyébként mennyire bevezetett és ismert név Székelyföldön? A te személyed, és a jó néhány Moby Dick szerzemény is csalt plusz embereket a koncertekre?

 - Minden bizonnyal, de már szinte mindenki tudja, hogy hova tegye a Bloody Roots-ot. Ismerik a zenekart, mert – mint már említettem – nem először jártunk Erdélyben. Most viszont egy-két helyszínen már nagyobb nézőszámot is produkáltunk, és a koncerteken ismerik a dalainkat, éneklik a szövegeinket.

 - A koncertek közötti hétköznapokat mivel töltöttétek?

 - Mivel két különálló hétvégén voltak a fellépések, így az első két koncert után hazajöttünk és a következő három rendezvényre újból visszautaztunk. Túl sok időnk a koncertek között nem volt, mert az utazás, az étkezések, a szállás elfoglalások stb. kitöltötték a szabadidőnk nagy részét, de ahol tehettük, egy kicsit körülnéztünk az aktuális városban.

 - Hol, milyen szállásaitok voltak?

 - Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Nagyváradon szállodában laktunk, az aradi és temesvári koncertek után pedig Lovas Gábor koncertszervező barátom vendégszeretetét élveztük. Tejben-vajban fürödtünk az egész turnén, szerencsére remek körülmények között koncertezhettünk.

 - Történt-e valamilyen rendkívüli esemény a határon, az utazás során vagy a rendezvények helyszínein? Ért-e valamilyen atrocitás titeket vagy semmilyen problémátok, negatív élményetek nem volt?

 - Egyetlen kellemetlen élményünk volt odafelé menet a határon, ahol úthasználati vignettát szerettünk volna vásárolni, de a bódéban ülő román „úriember” a kezével hessegetett el, hogy ez Románia és beszéljek románul. Próbálkoztam angolul és németül, de az sem tetszett neki, integetett, hogy menjek vissza Magyarországra. Előttem a német rendszámú Mercedes sofőrjét természetesen még kiszolgálta. Szerencsére még aznap éjfélig az előző hétvégén váltott vignetta érvényes volt, így valahol beljebb egy benzinkútnál sikerült aztán vásárolnunk egy újat.

Na, meg volt még egy hasonló atrocitás: A koncertek reklámozásához felkészültünk magyar, román és angol nyelvű promo anyagokkal, ennek ellenére egy románnyelvű rock rajongót valószínűleg mégis a magyar találhatott meg, mert azt üzente a Facebookon, hogy tanuljunk meg angolul vagy haljunk meg.

Mindenféleképpen meg kell jegyeznem, hogy e két kirívó eset kivételével nagyon korrekt volt mindenhol a hozzáállás a román anyanyelvű közönség és a klubok részéről is. Teljesen baráti hangulatban, a legnagyobb rendben zajlottak a koncertek, az utazások, a szállodákban és éttermekben is korrekt kiszolgálásban részesültünk.

 - Készültek-e videófelvételek erről az erdélyi körútról? Terveztek-e esetleg útifilmet, vagy legalább egy összevágott koncertfilmet-, klipet publikálni ezekről a klubbulikról?

 - Korábban készült ilyen, sajnos most nem sikerült összehozni. Eszközeink, kameránk volt, de sajnos nem volt rá emberünk. Még 3-4 fő plusz személyzet simán elfért volna a zenekar mellett, de így is elég sokat vállaltunk, ezt nem tudtuk finanszírozni.

 - Ha egy mondatban kellene összegezni ennek a másfél hétnek az eseményeit, az hogy hangzana?

 - Nagyon fárasztó volt, de megérte, nekivágnék újra és újra.

 - A jövő évi terveitek között szerepel egy új lemez megjelenése?

 - A harmadik Bloody Roots albumot már előbbre terveztük, de sajnos nagyon sok minden közbejött és nem tudtunk úgy haladni a dalok megírásával, ahogyan azt szerettük volna. Jövő év második felére látom a realitását, hogy meg tudunk jelenni, és reményeim szerint ezt tartani is tudjuk. Egy biztos, bármennyire is sürget az idő, csak akkor fog kijönni az új lemez, ha úgy érezzük, hogy készen vagyunk a felvételekre, mert az első két albummal elég magasra tettük magunknak a lécet.

alfahir.hu