2014. 12. 08. 12:21

Iszonyatos mennyiségű pénzt csalnak el

sSzázmilliárdos szintű az áfacsalás, az adóhatóság csak töredékét leplezi le. Az ÁFA csökkentésével és a fordított áfázással lehetne elvenni a csalók kedvét.

Az adóhatóság huszonegy hónap alatt nagyjából 2400 olyan ügyet vizsgált, ahol fennállt a gyanúja a forgalmiadó-csalásnak. A Magyar Nemzet szerint az elkövetők így 155 milliárd forintot próbáltak meg elcsalni, de ez csak a jéghegy csúcsa. A legnagyobb üzlet a nehezen azonosítható termékekben van, ilyenek például az élelmiszerek.

Sárközi Alexandra, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyekkel foglalkozó sajtószóvivője a lapnak azt mondta, a komolyabb csalásokban leginkább magyar állampolgárok vesznek részt, hiszen fontos a kiváló nyelvtudás és helyismeret. A szisztéma üzleti szemléletre, hierarchikus felépítésre, tervszerű működésre épül, és olyan termékeken alapul, melyekre nagy a kereslet, például cukorra, húsárura, csokoládéra vagy gabonára.

– Elenyésző azoknak az ügyeknek a száma, amelyekben csak egy-egy árufajtát használnak fel a csalók a közkassza megkárosításához, az elkövetők a termékeket a piaci igények, lehetőségek változása mentén folyamatosan cserélik, váltogatják - mondta a szóvivő.

A módszer nem változik: A csalók annak látszatát keltik, hogy az áru az EU más államában is megfordul, mindezt pedig hamis szállítólevelekkel próbálják igazolni. Előfordult, hogy a közúton megállított kamionban egyszerre több okmány is volt, a sofőrnek mindig az adott helyzethez igazodót kellett volna felmutatnia. A visszaéléshez rendszerint belföldi cégláncolatot használnak fel, az adásvételek sora után a lánc végén álló társaság forgalmi adót igényel vissza az államtól.

A szóvivő a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy az áfacsalások folyamata láthatóan összetett, a leleplezéshez többféle hatósági és bűnüldözési módszert egyszerre kell bevetni.

– Manapság a NAV sokrétű elektronikus ellenőrzési és elemzési rendszert működtet, figyeli a bevallásokat, miközben – az e-útdíj adatainak segítségével – szemmel tartja a közutak forgalmát – mondta Sárközi Alexandra. Végezetül hozzátette: januártól újabb eszközhöz jut a NAV, az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer további lehetőségeket nyithat meg a revizorok, a pénzügyi nyomozók előtt. Az új szisztéma révén ugyanis ismertté válhat minden hazánkban megforduló uniós szállítmány tartalma, címzettje és feladója is.

Az áfacsalások megakadályozására a bűnüldözési út mellett az érdektelenség kialakítása is célravezető lehet, legalábbis a Jobbik így tartja. A csalások ellen egyrészt bevezetnék a fordított áfázást, az alapvető élelmiszerek esetében pedig első körben 5, majd 0 százalékra csökkentenék az ÁFA-kulcsot, ami a gazdaság tisztulását és a lakosság terheinek csökkentését jelenthetné.

alfahir.hu