2015. 02. 05. 21:31

Itt a bizonyíték: a donyeckiek hazaengedik a magyarokat

A hazai média mély csendje vette körül Alexander Zaharcsenko hétfői bejelentését, mely szerint a debalcsevói katlanban bekerített ukrán katonák közül a magyarokat és ruszinokat fogságba esésük esetén hazaengedik. Pár napon keresztül nem is lehetett tudni, hogy a hír igaz, vagy csak kacsáról, esetleg jól hangzó propaganda-hoaxról van-e szó. A sajtótájékoztató magyarokat érintő részéről ma feliratos videó került fel az internetre, így most már biztos: az ominózus ígéret valóban elhangzott.

 Az Ukrajnától való elszakadásért küzdő Donyecki Népköztársaság elnöke úgy tudja, 246 magyar és ruszin szolgál azokban az alakulatokban, amelyeknek zömét Debalcsevó környékén zártak körbe. A katlanban mintegy tízezer ukrán katona rekedt.

A politikus azt üzeni a magyar és ruszin katonáknak, hogy "adják csak meg nyugodtan magukat, megígértem már, hogy haza fogjuk engedni őket". Hozzátette: a ruszinokat "testvérnépnek" tartja,

"magyarokkal pedig amúgy sem harcolunk, hadd menjenek inkább haza".

A tegnap esti órákban a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) alelnöke, Incze Béla, a szervezet budapesti vezetője, Lipták Tamás és egy aktivista egy transzparenst feszített ki a Hősök terén, amelyen az alábbi felirat volt olvasható:

"Thank You Zaharcsenko! God save the Hungarian Nation, and warriors of Donbass." (Köszönjük, Zaharcsenko! Isten óvja a magyar nemzetet és Donbasz harcosait.)