Itt az új fideszes biznisz: eladó a magyar állampolgárság

eladoÚgy látszik, a Fidesz kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy valahonnan pénzhez jusson. A nemzeti vagyon jelentős részét a kilencvenes évektől kezdve az elmúlt huszonkét év kormányai elkótyavetyélték. Mi maradt még, amiből pénzt lehetne csinálni? Hát az állampolgárság!

A Fidesz bárkitől hajlandó lenne pénzhez jutni és cserébe bármit képes eladni. Miután a kormány az IMF-el és az Európai Bizottsággal is összerúgta a port, kénytelen alternatív forrásokat kitalálni. Így született meg három Fideszes képviselő - Rogán Antal, Babák Mihály, Kapus Krisztián – „zseniális” ötlete, hogy adjunk állampolgárságot pénzért. A Fidesz frakcióvezetője egyébként úgy nyilatkozott, hogy a kínaiak érdeklődnek a letelepedési kérelem elbírálásánál jó pontnak számító lehetőség iránt. Rogánék hihetetlen gyorsasággal módosítót adtak be a bizottság számára annak érdekében, hogy a harmadik országbeliek, vagyis az EU-n kívüliek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényt módosítsák.

A javaslat arról szól, hogy a közösségen kívüli államok polgárainak tekintetében különös méltányosság állapítható meg a letelepedési engedély megadásakor, ha a kérelmező, vagy annak többségi tulajdonában álló gazdasági társaság 250 000 euró értékben – ami közel 70 millió forint – vásárol legalább öt évre szóló értékpapírt. Az emberek megnyugtatására még egy közleményt is kiadtak, melyben azt írják: „Jelen javaslat azért köti az állampolgárság megszerzését állampapír-vásárláshoz, mert ezzel is segíteni kívánja az állam finanszírozását. A letelepedés ezen formája iránt folyamodók más közvetlen befektetései pedig élénkítő hatást fejtenek ki a hazai ingatlanpiacra, kereskedelemre és befektetési piacokra.”

Egyébként hasonló rendszer létezik az Egyesült Államokban is, csak ott komolyabb összeggel dobálóznak, ami valószínűleg azért van, hogy ne minden jöttment tudjon könnyedén letelepedési engedélyhez jutni. Az ötszázezer és egymillió dollár közötti befektetendő összeg Amerikában a helyi gazdaságba kerül, ami így munkahelyeket teremt. Ezzel szemben Magyarországon állampapírt kell vásárolni, aminek van egy adott hozama, amiből majd a kormány megpróbálja a lyukakat foltozgatni a költségvetésen.

Több kérdés is szóba jöhet azzal kapcsolatban, hogy mivel járhat a letelepedési engedélyek pénzért való értékesítése.

Mivel a Fidesz – KDNP kormány az alaptörvény módosításával előzetes regisztrációhoz kötötte a választójog gyakorlását, a magyarországi lakcímmel rendelkezők személyesen vagy az elektronikus ügyfélkapun keresztül kérhetik felvételüket a névjegyzékbe, míg a határainkon túl élő, de magyar állampolgársággal rendelkezők levélben vagy elektronikus módon regisztráltathatják magukat.

A kérdés, hogy a 70 millió forintért magyarrá lett kínai honfitársaink automatikus regisztrációt kapnak, vagy nekik is keresztül kell majd menni a fentebb említett gyötrelmes úton.

Regisztrálni milyen nyelven lehet? Ez azért fontos kérdés, mert a pénzért vett állampolgárság mellett nem várhatjuk el, hogy a teljesen más kultúrából jött kínaiak egyik napról a másikra megtanuljanak magyarul beszélni és latin betűkkel írni. Vajon a kínai írásjeleket el fogják fogadni a regisztrációnál? A megvásárolt állampolgársággal lehet majd más pártra szavazni vagy csak a Fideszre? Feltehetőleg a 70 milliós összeg visszatartó erő lesz az átlag kínai számára, viszont ez az összeg nem jelent kihívást a kínai maffia számára. Felkészült-e a kormány arra, hogy a módosítás hatására Magyarország utcáit ellepheti a kínai alvilág? Orbán október 13-án azt mondta: "Az új földtörvény teljes egészében véget vet a külföldiek földvásárlásának, visszaszerzi "a zsebszerződéssel kilopott földet", megvédi a termőföldet a spekulánsoktól és a bankároktól is, és korlátozza a nagybirtokot." Ez szép és jó, de mi van azokkal, akik az állampolgárságukat pénzért vették?

A magyar állampolgárság nem eladó!

Vona Gábor, a Jobbik elnöke is reagált Facebook oldalán a magyar állampolgárság áruba bocsátásáról:

vonaRogán Antal és Babák Mihály jegyzi azt a fideszes javaslatot, amely értelmében 250 ezer eurónyi (kb. 70 millió forint) államkötvény vásárlásával valaki magyar állampolgárságot kapna. A javaslattevők ezzel - elmondásuk szerint - főképpen kínai befektetőket akarnak Magyarországra csábítani, mélyebben bevonni őket a gazdaságba, egyúttal így finanszírozni az államadósságból fakadó terheinket.

A javaslat nyilvánvalóan nem fog tömegével idecsábítani kínaiakat, másrészt az adósságcsapdából sem fog bennünket kiragadni, de nem ez a probléma vele. Ami felháborító, az az elv. Eszerint ugyanis a magyar állampolgárság árucikk, amely jó pénzért megvehető, ha esetleg még rosszabb lesz a helyzet (amire sajnos komoly az esély), akkor pedig majd lejjebb mennek az árfolyamok. Ez olyan ajtót nyitna ki, amely mögé felelős politikus nem akarhat bepillantani. Az állampolgárság nem tehető fogyasztási cikké, még akkor sem, ha elvileg pozitív célból teszi valaki. Kínával fontosak a jó gazdasági kapcsolatok, de nem ilyen áron.

A leghatározottabban tiltakozom, hogy akármilyen ország polgára, akár kínai, akár német, akár orosz, akár török, akár zsidó, pénzért állampolgárságot szerezhessen. Az elmúlt huszonkét évben eladták a kormányaink a saját piacunkat, a gazdasági kapacitásainkat, gyárainkat, üzemeinket, nemsokára el akarják adni a földünket, aztán már az állampolgárságunkat is? Mi lesz a vége? Majd bennünket, magyar embereket ad el a kormány egyenként rabszolgának cserébe egy kis hitelért?

 

barikad.hu

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Németh Márton

Friss

1