Itt van Varga Mihály Bokros-csomagja

A nemzetgazdasági miniszter egy mai konferencián lényegében beismerte: a következő években mintegy 1700 milliárd forinttal, vagyis a GDP 5,5 százalékával fogják vissza a költségvetési kiadásokat. Ez bizony a híres-hírhedt Bokros-csomag szintje, de mindenki nyugodjon meg, Magyarország jobban teljesít!

A 2015-ös költségvetésen ezekben a napokban kellene az utolsó simításokat végezni, hogy azt a Költségvetési Tanács szeptember 30-ig megkaphassa. A jelenleg hatályos törvény értelmében október 15-ig kell a parlament elé benyújtani, ám ezt most október 30-ig kitolnák. A Napi.hu szerint a kormányzaton belül a jövő évi költségvetés kapcsán teljes kommunikációs tilalom van.

Van is miért.

dfg

Ma ugyanis Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy gazdasági konferencián elkotyogott egy lényeges számot. A miniszter azt mondta: fokozatosan csökkenteni kell - a GDP arányában 45 százalékra - az államháztartás kiadási oldalát, valamint szűkíteni az újraelosztás mértékét. Emellett folyamatosan mérsékelni kell az év végi államadósság év végi mutatóját.

Az Orbán-kormány idén áprilisban készített legutóbbi konvergenciaprogramja szerint az államháztartási újraelosztás idén nőtt, és a tervek szerint ez a tavalyi 49,8 százalék után az idén a GDP 50,6 százalékára emelkedik - ezt csökkentené tehát Varga és a kormány 45 százalékra - írja a Napi.hu.

Ez bizony még barátok közt is azt jelenti, hogy mintegy 1700 milliárd forintos megszorítást, pardon: Fidesz-nyelven kiigazítást jelent (a koordináta-rendszerben való elhelyezést megkönnyítve: a Bokros-csomag két év alatt csökkentette a hiányt két százalékkal, mérhetetlen károkat okozva a gazdaságnak és fájdalmat a lakosságnak).

Varga azért a konferencián hozzátette: a csökkentést nem egy lépésben hajtják végre, azt fokozatosan vezetik át. A miniszter terveiben a kiadások csökkentése szerepel, tehát adóemelés elvben nem lesz, a gazdagoknak kedvező egykulcsos adó is marad a rendszerben.

A teljes titoktartás miatt gyakorlatilag semmiféle információ nem áll rendelkezésre, hogy az évi 500 milliárdos megszorítást hogyan képzeli (magyarul: kinek fog fájni) a kormány. Az biztos, hogy a nyugdíjrendszer lesz az utolsó, amihez hozzányúlnak (szeretne még a Fidesz választást nyerni), ahogyan a stadionépítési program is prioritás marad (főleg, hogy most nyertük meg a 2020-as futball-Eb egyik helyszínének rendezési jogát is).

alfahir.hu