2012. 10. 06. 20:29

Itt vér fog folyni! Megunták az intézetiseket Pestszentlőrincen

Kilátástalan helyzetbe kerültek az Aga lakóotthon szomszédságában élő emberek. Az otthonban lakó fiatal cigányokat nem szabályozza senki és semmi, kedvükre randalírozhatnak az éjszaka közepén, a korábban békés, zöldövezeti Gloriett lakótelep fénye így egyre halványul. Az éveken át tartó felesleges segélykiáltások után a türelem elfogyott, a lakók saját kezükbe veszik az irányítást.

A főváros XVIII. kerületébe 2007-ben költözött át az Aga lakóotthon. Korábban, mintegy 43 évig a XI. kerületi Aga utcában volt, innen származik a név, melyet a mai napig visel az intézmény. A modern, új építésű épületet öt éve adták át, ez 40 plusz 12 fő befogadására alkalmas. A negyven 3-17 év közötti gyerekre, illetve kamaszra, valamint a tizenkét 18-24 éves utógondozottra maroknyi nevelő jut. Az otthon lakóival kapcsolatos problémák 2008 közepe táján kezdődtek, akkor mondtak fel a biztonsági őrnek pénzhiányra hivatkozva. Ekkor gyakorlatilag szabad kezet kaptak a gondozottak: éjszakai italozás, drogozás, randalírozás vette kezdetét az otthonnal szemben lévő négyemeletes panelházak ablakai alatt. A Gloriett telep lakói folyamatosan, éveken keresztül jelezték a polgármester és a rendőrség felé is panaszaikat, ez azonban nem járt eredménnyel. A szőnyeg alá seprés taktikája lehet, hogy messziről működőnek tűnik, de a telep lakóinál elfogyott a türelem. Utolsó lehetőségükként a médiához fordultak, mielőtt valakinél betelne a pohár, és önbíráskodásba csapna át az elkeseredettség.

Tövishát utca 2/a – jelzi a kis kapu szemben a Gloriett lakótelep első épületeivel. A nagy melegben árnyékot kereső 2-3 cigány fiatal a maga egyszerű tekintetével beszélget néha jobbra-balra tekintgetve. Pár perc múlva érkezik egy robogós srác, akivel megkerülve az otthont, egy időre eltűnnek valahol. Csak egyikük maradt figyelni a sarkon, láthatóan nagyon unta a negyedórás feladatot. „A motoros gyerek a díler” – tudjuk meg később az egyik helyi lakótól, (aki a többiekhez hasonlóan nem merte vállalni sem nevét, sem arcát), miközben panaszaikat hallgatjuk: a gyerekek éjjel isznak, drogoznak, üvöltöznek, de még nemi életet is az ablakok alatt élnek. Az otthon koedukált, tehát van lehetőség kapcsolatépítésre, de még prostitúcióra is. Mint mondják, sokszor látták már, hogy este autóval viszik-hozzák az otthonban élő lányokat.

Lopják a késeket

„Kieresztem a véred!” – kiabálta vissza egy lakónak az egyik gyerek, miután az kirívó viselkedése miatt rászólt. Ott jártunkkor az 1989-ben épült csendes, igényes lakótelep belső kertjében beszélgettünk a panaszosokkal, akiken látszott, hogy türelmük elfogyott. „Itt vér fog folyni!” – mondja egyikük, a többi hevesen bólogat. Megunták már, hogy nem tudnak aludni a zaj miatt, ha pedig szólni mernek, életveszélyes fenyegetéseket kapnak. Többször megesett, hogy amikor valamelyik lakó leszólt a cigányoknak, hogy ne üljenek fel az autójára, mert az nem arra való, másnap vagy ürülékkel volt bekenve a szélvédője, vagy összekarcolták az oldalát, mintákat véstek a fényezésbe. A helyiek, mint mondják, már nem tudnak mit tenni, elegük van ebből a helyzetből. Lakásaik értéke romlik, családtagjaikat féltik, éjszaka nem bírnak aludni. Hiába kértek segítséget, eddig senki nem segített. Most azt követelik, hogy az igazgatót és az összes nevelőt rúgják ki, mert munkájukat nem végzik megfelelően, nincs ráhatásuk az otthon lakóira. Több, mint százan írták alá azt a petíciót, mely a főkapu este nyolc órai bezárását, a már említett személyi cseréket, biztonsági őr újbóli alkalmazását és folyamatos drogellenőrzést követel. A botrány kirobbanása után a helyzet némileg javult, a kaput bezárták, de azóta már megint nyitva van. Az alacsony kerítés egyébként nem akadályoz meg senkit a kiszökésben, ott jártunkkor 10 éves gyerekek másztak át rajta, vélhetően nem volt náluk a kulcsuk, a mászás meg már rutin. A lakók egyike úgy hallotta, a közeli áruház dolgozói késlopásokra panaszkodnak, amit az Aga otthon lakói követnek el. Hogy miért van szükségük ezekre, mindenki saját fantáziájára bízzuk.

Biztonsági őrrel jobb volt

Kérdésünkre, miszerint jobb volt-e a helyzet, míg biztonsági őrt alkalmazott az otthon, egyértelműen igenlő választ kaptunk. Nincs senki, aki visszafogná őket, sőt az igazgató állítólag azzal hergeli a lakók ellen a gyerekeket, hogy ők minden áron az otthon bezárását akarják. Ez azonban nem igaz. Mint mondják, semmi bajuk nem lenne, ha normális keretek között működne az intézmény. Nem akarnak mást, csak csendben, nyugodtan élni. „Már az is eszünkbe jutott, hogy hívjuk a gárdát” – mondja az egyik hölgy, aki már elviselhetetlennek tartja az esti állapotokat. A lakók úgy érzik, valahol a rendszer hibái között lebegnek, hiszen a helyzet hiába rossz, nem tudnak ellene tenni semmit. A hatóságok szerint minden a legnagyobb rendben, a rendőrség jelenlegi létszámában egyébként is alkalmatlan a rend fenntartására, az emberek pedig, mint ahogy az lenni szokott, állampolgári jogukkal élve rettegnek. Egy fiatalembert hajnalban autója felé közeledve azért vertek meg a cigányok, mert rájuk nézett. A lakóközösség tagjai biztosak benne, ha nem rendszabályozzák meg a fiatalokat, előbb vagy utóbb tragédia történik. Mint az egyik férfi mutatja nekünk, a környéken lévő térfigyelő kamerák is hiányoznak. „Elvitték őket megszerelni, de vissza már nem kerültek. Legalább a burkolatot visszatennék rendesen, de nem.” A kamerák láthatóan nem működnek, még arra sem adott üzemeltetőjük, hogy legalább a „szerelés alatt” álkameraként funkcionáljanak. Amikor ezek a berendezések működtek, állítólag sokkal kevesebb volt az autók elleni bűncselekmények száma.

Nem olyan egyszerű

Baráth Zsolt, a Jobbik országgyűlési képviselője és a XVIII. kerületi alapszervezet vezetősége megbeszélést tartott az intézmény igazgatójával, melynek keretében a lehetséges megoldásokat keresték. A képviselő három évtizedes tapasztalattal rendelkezik a gyermekvédelem területén, így nem volt újdonság számára a szentlőrinci példa sem. Mint mondta, érthető a lakók nyugtalansága, de egy ilyen intézmény esetében a probléma inkább a gyámügynél van, mintsem kimondottan az alkalmazottaknál, azaz a nevelőknél és az igazgatónál. „Amikor a normál pedagógiai módszerek már kevésbé hatékonyak, valóban szükség lehet biztonsági őrökre” – szögezte le a politikus, aki felhívta rá a figyelmet, hogy a modern épület egyébként sem egy gyermekotthon szellemét tükrözi.

Az igazgató látogatása után Baráth Zsolt és a helyi alapszervezet elnöke, illetve alelnöke a felháborodott lakókkal is beszélgetett, akik tanácstalanságuknak adtak hangot: „Lehet, hogy az egész rendszerrel van hiba, de ez most rajtunk nem segít! Félünk tőlük, és ennek előbb vagy utóbb következménye lesz!”

Mi várható?

Kérdésünkre, miszerint javult-e a helyzet azóta, hogy botrány lett az Aga lakói miatt, kételkedő igen volt a válasz, de szinte rögtön kiderült, hogy előző este is ment az üvöltözés. A lakótelep túloldalán lakók nem sokat vesznek észre ezekből a dolgokból, ezért lehet olyan embert is találni, aki szerint nincs akkora gond, mint beállítják. Azok viszont, akik évek óta minden este elszenvedik az „agások” randalírozását, ezzel nincsenek kisegítve. Azonnali, határozott lépéseket követelnek. A fenntartó önkormányzat vizsgálatot indított, melyek során a dolgozók felelősségét is nézik. Első lépésként azonban sokat segítene, ha legalább a biztonsági őrt visszavennék…

Harmati András

(Az írás a Bar!kád hetilapban jelent meg)