Izrael gyermekekkel teli otthonokat bombáz

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint kétséges a Gázai övezetre mért izraeli légicsapások jogszerűsége. Navy Pillay egyúttal a konfliktus összes résztvevőjét a nemzetközi jog betartására szólította fel pénteken.

"Mélységesen nyugtalanító jelentéseket kaptunk arról, hogy a civil áldozatok közül sokan, köztük gyerekek, otthonaik elleni csapásokba haltak bele. Az ilyen jelentések nagyon komoly kétségeket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy az izraeli csapások összhangban állnak-e a nemzetközi humanitárius joggal és az emberi jogokkal" - jelentette ki Pillay.

Az izraeli hadsereg az utóbbi napokban több mint 1100 gázai célpontra mért csapást, a gázai övezeti palesztin fegyveresek pedig több mint 800 rakétát és 60 aknagránátot lőttek ki izraeli területekre. Palesztin adatok szerint a Gázai övezetben eddig legalább 96 halottja van a támadásoknak, Izraelben médiajelentések szerint kilencen sebesültek meg. Az ENSZ azt közölte, hogy 340 házat romboltak le az izraeli csapások, és kétezer ember vált emiatt földönfutóvá.

Pillay emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi háborús jog szerint a támadások alkalmával meg kell különböztetni a katonai és polgári célpontokat, mindent meg kell tenni a civil áldozatok elkerülése érdekében, a csapásoknak pedig minden esetben arányosnak kell lenniük (azaz egyik fél sem okozhat aránytalanul nagyobb kárt annál, mint amekkorát elszenvedett).

Izrael azzal érvel, hogy a Hamász radikális palesztin szervezet lakónegyedekbe, lakóházakba telepíti rakétakilövő-állásait, és emberi pajzsként próbálja felhasználni a polgári lakosságot. Ugyanakkor Pillay szóvivője pénteken leszögezte, hogy ha "egy jottányi kétely felmerül" azt illetően, hogy egy adott épület katonai vagy polgári célpontnak számít-e, már nem jogszerű megtámadni azt.

Az emberi jogi főbiztos arra is figyelmeztetett, hogy "Izrael, a Hamász és más palesztin fegyveres csoportok korábban már bejárták ezt az utat, és az csak halálhoz, pusztításhoz, bizalmatlansághoz és a konfliktus fájdalmas elnyújtásához vezetett".

Navy Pillay ezzel kapcsolatban a nemzetközi jog betartására és a sűrűn lakott területek elleni támadásoktól való tartózkodásra szólította fel a konfliktus összes résztvevőjét.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa 2011-ben maga is járt a Gázai övezetben és Izraelben, akkor azt mondta, hogy mindkét felet felelősségre kéne vonni háborús bűncselekményekért, az izraeli hadsereget pedig emberiesség elleni bűncselekményekért is.

MTI – alfahir.hu