2015. 04. 06. 17:32

Izraeli gépek 2000 km-es távolságban bombáztak

Ha a közel-kelet összes nyomorúságát össze akarjuk foglalni egy hírben, akkor ez a legalkalmasabb rá. Izraeli gépek egyiptomi segítséggel bombáznak egy országuktól 2000 km-re fekvő iráni raktárat Líbiában.

Az izraeli légierő egy harci repülőgépe olyan fegyverraktárakra mért csapást Líbia déli részén, ahol Irán által a Gázai övezetben hatalmon lévő palesztin szervezetnek, a Hamásznak Afrikában vásárolt fegyvereket tároltak - jelentette több nemzetközi hírportál az al-Vatan című, Ománban megjelenő lapra hivatkozva.

A meg nem nevezett líbiai biztonsági forrásokat idéző lapértesülés szerint az izraeli harci gép az egyiptomi légtéren áthaladva, az egyiptomi biztonsági és hírszerzési illetékesekkel együttműködve hajtotta végre az akciót, amelynek során sikerült teljesen megsemmisítenie a célba vett fegyverlerakatokat az egyik dél-líbiai kis repülőtéren.

A fegyvereket közvetítők segítségével Szudánban és Csádban vásárolta Irán a Hamász számára, és azok a lap szerint arra vártak, hogy a Sínai-félsziget és a Gázai övezet határán húzódó csempészalagutakon keresztül eljussanak céljukhoz. Az al-Vatan hírét más források nem erősítették meg, de nem is cáfolták.

 A híradásokból két dolog hiányzik:

  • a líbiaiak, akiknek láthatóan már nagyjából semmi közük ahhoz, ami a hazájukban történik
  • a nemzetközi közösség felháborodása és szankciói az idegen ország területén akciózó Izraellel szemben.