Izzadhat az az ukrán képviselő, aki 100 ezer dollárnál több készpénzt vallott be

Az ukrán főügyészség ellenőrizni fogja, befizették-e az adót azok a parlamenti képviselők és más tisztségviselők, akik vagyonbevallásukban 100 ezer dollárnál nagyobb összegű készpénzt vallottak be - jelentette ki Jurij Lucenko főügyész keddi kijevi sajtótájékoztatóján.

Saját vagyonáról nyilatkozva Lucenko kijelentette, hogy annak java részét még felesége kereste meg üzletasszonyként. Neje a főügyész állítása szerint üzleti érdekeltségeinek egy részét eladta, mielőtt először parlamenti képviselő lett 2012 decemberében, másik részét pedig fiukra íratta. 

A főügyész bevallása alapján bankszámlákon csaknem 6,5 ezer dollárt, 469 eurót és 12 514 hrivnyát (körülbelül 141 ezer forintot) tart, továbbá 150 ezer hrivnyát (mintegy 1,7 millió forintot) készpénzben. Felesége, Irina Lucenko egyéb bankszámlákon tartott összegek mellett készpénzben 450 ezer hrivnyát (mintegy ötmillió forintot), 50 ezer eurót és 280 ezer dollárt tart készpénzben. Eszerint a főügyész hivatalának a vezető saját nejét is vizsgálat alá kell vennie.

Ukrajnában márciusban lépett életbe a korrupcióellenes küzdelem jegyében az a törvény, amely szerint az idei évtől kezdve a vagyonbevallásra kötelezett állami és kormányzati tisztségviselőknek, parlamenti képviselőknek, bíráknak és egyéb hivatalnokoknak - összesen mintegy 50 ezer személynek - elektronikus formában kell benyújtaniuk a vagyonbevallásukat.

Az úgynevezett e-deklaráció bevezetését az Európai Unió szabta feltételül a vízummentesség megadásához, valamint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is a további hitelnyújtáshoz Kijevnek.

A vagyonbevallások benyújtási határideje múlt vasárnap éjfélkor járt le.

Forrás
MTI nyomán