2014. 03. 19. 14:18

"Járjon ugyanannyi mentőöv az embereknek is, mint a cégeknek"

Egyre hajmeresztőbb megnyilvánulások látnak napvilágot a kormányzati képviselők részéről a devizakárosultak ügyében - mondta el sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel, a Jobbik szakpolitikusa.

A képviselő emlékeztetett: bár az Alkotmánybíróság nemrégiben meghozott döntésével egy szűk, de létező kiskaput tárt ki a helyzet jogi úton történő rendezésére, mégis elmondható, hogy a kormányzat gyáván és felelőtlenül hárítja el a felelősséget. "Első körben azt nyilatkozták, hogy a kampány hajrájában már nem kívánják folytatni a munkát és újra összehívni az országgyűlést, most pedig azt mondták, hogy 2018-ig kívánják csak kivezetni ezeket a pénzügyi szemeteket a piacról" - fogalmazott a politikus, majd hozzátette: "pénzügyi szemétnek nevezem ezt hibás terméket, és el kell mondanom, nemhogy egy ciklust, de néhány napot sem várhat a helyzet rendezése".

Z. Kárpát újfent rámutatott: a megoldási csomag lényegében készen van, a Jobbik már évekkel ezelőtt letette azt az asztalra. Szakmai ellenérv nem hangzott el a párt javaslataival szemben, a Jobbik ezért most "felfrissíti" megoldási programját, és ha kell, akár azonnali hatállyal leteszi azt az országgyűlés elé. "Az sem zavar bennünket, ha a Jobbik-logót leveszik az aljáról, bárki benyújthatja és megszavazhatja, csak legyen végre rend a kérdésben" - mondta el.

A program fő pillérei régóta ismertek: első lépés a hitelek felvételkori árfolyamon történő forintosítása, melynek folyományaképpen nem kell a bankrendszer összeomlásától tartani, pusztán egy indokolatlan banki nyereség egy részét csoportosítanák vissza a károsultakhoz.

A Jobbik szavatolná kártérítést is a károsultak számára annak arányában, amennyivel a szükségesnél többet fizettek, ezen kívül soronkívüliséget és illetékmentességet biztosítanának a bíróságon.

A párt a kilakoltatási moratóriumot addig kívánja meghosszabbítani, amíg a teljes problémakör meg nem oldódik. Felülvizsgálnák emellett a teljes végrehajtói szakágat, mivel úgy látják, hogy annak működését maffiamódszerek tarkítják. Ezen a területen az állami ellenőrzést is be kívánják a rendszerbe, így adott esetben a bírósági végrehajtói szakág fölöslegessé is válhat.

Z. Kárpát Dániel szerint a nap egyik fő üzenete, hogy a magáncsőd-, illetve családi csődvédelem intézményének bevezetése nélkül ezt a több százezer embert érintő katasztrófát már nem lehet megoldani. Így fogalmazott: "az alapfilozófiánk egyszerű; járjon ugyanannyi mentőöv az embereknek is, mint amennyi a cégeknek jár. Ha egy cég jelenthet csődöt, akkor tehesse meg ezt az önkormányzatnál illetve bíróságnál a magánszemély is." A károsult a Jobbik javaslata szerint ilyen esetben kapna egy ingyenesen kirendelt segítő személyt, aki nem szólna bele a családi költségvetésbe, de segítene közvetíteni a hitelező pénzintézet felé. Az egyeztestést követően a pénzügyi szeméttől megtisztított új szerződés alapján olyan helyzetbe kerülne a károsult, hogy az ő teherbíró képességéhez mérten lehetősége lenne törleszteni.

A képviselő elmondta: sajnálatos módon csak a Jobbik hangoztatja azt is, hogy egy mindenkit érintő problémáról van szó, hiszen amíg a lakosság a GDP 2-3%-át törlesztésre fordítja, addig a gazdaság kiszáradt állapotát nem lehet megszüntetni és nem lehet visszafordítani a káros folyamatokat.

alfahir.hu