2013. 12. 30. 11:30

Javult Schumacher állapota

schumi

A BBC információi szerint Schumacher állapota javult azok után, hogy egy műtét során enyhítették a nyomást az agyban - nyilatkozták az orvosok.

 A korábbi hétszeres világbajnok Forma-1-es pilóta az éjszaka folyamán újabb műtéten esett át, melynek során egy hematómát távolítottak el az agyából.

A hétfőinél "jobban kontroll alatt tartjuk a helyzetet, azt azonban nem mondhatjuk, hogy túl van a veszélyen" - közölte a grenoble-i kórház keddi sajtótájékoztatóján Jean-Francois Payen anaesthesiológus.

"Időt nyertünk, de fenn kell tartanunk a folyamatos felügyeletet" - tette hozzá. A franciaországi Méribelnél síelő Schumachert fejsérüléssel vitték kórházba. Két kijelölt sípálya között siklott le vasárnap délelőtt, amikor bukott, és feje egy sziklának csapódott.

Hajnalban még azt közölték, hogy a korábbi hétszeres világbajnok továbbra is kómában van, állapota válságos. A grenoble-i kórház a hírügynökségek érdeklődésére keddre virradóan csak annyit közölt, hogy - ha rendkívüli esemény nem történik - újabb hivatalos tájékoztató késő délután várható.

Az orvosok a hétfői sajtótájékoztatón azt közölték, hogy a hétszeres Forma-1-es világbajnok állapota "rendkívül komoly, mivel súlyos agysérüléseket szenvedett". Jelenleg mesterséges kómában tartják. Túlélési esélyeiről az orvosok nem nyilatkoztak. A Méribelnél síelő, pénteken 45 éves Schumacher a francia média szerint 14 éves fiával volt, menedzsere azonban csak annyit közölt, hogy nem volt egyedül. Vasárnap 11 óra körül két kijelölt sípálya között siklott le, amikor nagy sebességgel bukott, és feje egy sziklának csapódott. A Bild című napilap legfrissebb számában arról írt, hogy Schumacher bukósisakja az ütés erejétől kettétörött. Az orvosi stáb szerint sisak nélkül valószínűleg nem élte volna túl a balesetet.

Németországból és a világ több más országából politikusok, neves közéleti személyiségek és sportolók egymás után fejezték ki azt a reményt, hogy a világhírű versenyző felépül a balesetből. Angela Merkel kancellár szóvivője útján tudatta, hogy a németek millióihoz hasonlóan őt magát és egész kormányát mélységesen megrázták a történtek. Merkel reményének adott hangot, hogy Schumacher ismét győzedelmeskedik, és felgyógyul a rendkívül súlyos balesetből. A kancellár kormánya nevében erőt és kitartást kívánt Michael Schumacher családjának.

Bill Clinton volt amerikai elnök Twitter-üzenetben hangsúlyozta, hogy imádkozik Schumacherért és családjáért.  Mielőbbi felépülést kívánt a Forma-1 legeredményesebb versenyzőjének a Barcelona futball csapatának több játékosa. Niki Lauda korábbi háromszoros világbajnok Forma-1-es pilóta az osztrák televízióban úgy fogalmazott: "Imádkozom istenhez, hogy minden rendben legyen, de sajnos jelenleg nem így fest a helyzet".

Korábban írtuk:

A franciaországi Méribelnél síelő 44 éves Schumachert fejsérüléssel vitték kórházba. A BFMTV francia televízió vasárnap esti információi szerint a tavaly visszavonult autóversenyző agyvérzést szenvedett, állapota életveszélyes. A Le Deuphiné Libéré című regionális lap arról számolt be, hogy Schumacher állapota rosszabbodott, a kilátások kedvezőtlenek.

Vasárnap késő este adott tájékoztatásukban az orvosok azt közölték, hogy az autóversenyző állapota kritikus. "Idegsebészeti beavatkozásra volt szükség" - közölte a kórház.

A pilóta két kijelölt sípálya között siklott le vasárnap délelőtt, amikor 11 óra körül bukott és feje egy sziklának csapódott. A francia média szerint 14 éves fiával volt, menedzsere azonban csak annyit közölt, hogy nem volt egyedül. 

A versenyző viselt bukósisakot. Előbb egy moutiers-i, onnan pedig délután egy grenoble-i kórházba szállították. Schumacher a méribeli síparadicsom igazgatója szerint tudatánál volt, de nagyon zavarodottnak tűnt, amikor elszállították. Mire Grenoble-ba vitték, már kómában volt.

A Forma-1 történetének legeredményesebb versenyzője tavaly vonult vissza. A feleségével és két gyerekével Svájcban élő Schumacher pályafutása során 91 futamon diadalmaskodott, vb-címeit a Benettonnal és a Ferrarival nyerte. Pályafutása során több balesetet is szenvedett, ezek közül a legsúlyosabbat 1999-ben Silverstone-ban.

MTI - alfahir.hu