Jimmy Carter leküzdötte a rákot

Jimmy Carter volt amerikai elnök vasárnap közölte, hogy a legfrissebb vizsgálati eredmények szerint leküzdötte a rákot, de ettől függetlenül egyelőre folytatják rajta a kezeléseket.
 

A volt elnöknél augusztusban állapítottak meg melanómát. A bőr pigmenttermelő sejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat megtámadta a máját és négy "nagyon kis foltban" átterjedt az agyára, ezért sugárkezelést kapott.

A 91 éves Carter vasárnap kiadott rövid közleményében közölte, hogy a legutóbbi agyi MRI-vizsgálatokon "nem kimutathatóak az eredeti vagy új rákos foltok jelei". Azt a közlemény nem tartalmazta, hogy pontosan mikor hajtották végre az említett vizsgálatot.

Carter a közlemény szerint háromhetente továbbra is immunkezelésen fog átesni. A volt elnököt eddig a sugárkezelés mellett egy újonnan forgalomba került autoimmun gyógyszerrel kezelték, ez utóbbit továbbra is szedni fogja.

Jimmy Carter májusban érezte először rosszul magát, amikor megfigyelő volt a guyanai választásokon. Májából augusztus 3-án egy 2,5 centiméteres daganatot távolítottak el, egy ugyanaznap elvégzett MRI-vizsgálat azonban megállapította, hogy a rák az agyára is átterjedt.

A demokrata Carter 1977-től 1981-ig az Egyesült Államok 39. elnöke volt. Az ő közvetítésével született meg az 1979-es egyiptomi-izraeli békekötéshez elvezető Camp David-i megállapodás. Ennek fontos szerepe volt abban, hogy 2002-ben kiérdemelte a Nobel-békedíjat. Ő rendelte el a Szent Korona 1978-ban történt visszaszolgáltatását Magyarországnak, amiért 1996-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét a csillaggal.

Visszavonulása után, 1982-ben a gyógyítás, a demokrácia és más nemes ügyek globális előmozdítására központot hozott létre Atlantában. Azóta is aktív politikai és emberbaráti tevékenységet fejt ki.
 

Forrás
MTI