Jó helyet találtak a reklámadóból befolyó pénznek

A Jobbik ingyenes, alapszintű internetszolgáltatás bevezetésére javasolja fordítani a tervezett reklámadóból befolyó bevételeket. A régi jobbikos programpont a kiegyensúlyozott tömegtájékoztatást is szolgálná.

Novák Előd, a párt alelnöke keddi sajtótájékoztatóján demagógnak és szakmailag indokolhatatlannak nevezte azt a kormányzati elképzelést, hogy a bevételt iskolafejlesztésre fordítsák, mondván, ez az összeg csepp a tengerben. Ugyanakkor a várt 5-10 milliárd forintból megvalósítható lenne, hogy Magyarországon minden igénylőnek 1 gigabájtos mobilinternet-csomagot biztosítsanak térítésmentesen - tette hozzá.

s

Forrás: KSH

Novák Előd megjegyezte, Magyarország elmarad ez ügyben az Európai Uniótól, ugyanakkor a szolgáltatásdíjak rendkívül magasak a nyugat-európai tarifákhoz képest. A Jobbik a széles körű internethozzáférést a kiegyensúlyozott tömegtájékoztatás miatt is fontosnak tartja - jelezte a képviselő, hozzáfűzve: az ingyenes, alanyi jogon járó szolgáltatástól a távmunka, a távoktatás fellendülését, valamint az elektronikus közigazgatás általánosabbá válását is várják.

A XXI. század második évtizedében ideje, hogy kimondjuk azt is: az internethasználat ma már nem luxus és nem hobbi, hanem alapvető infrastrukturális szükséglet, aminek minősége egyben a jövőbe vezető út sikerét is meghatározza. Ezzel együtt kimondjuk azt is: az internethez való hozzáférés ma már alapjog, amit, ha kell, akár díjmentesen is biztosítani kell minden magyar ember számára.

Forrás: Jobbik - Kimondjuk, megoldjuk c. program - 21. oldal, részlet.

Novák Előd elfogadhatatlannak nevezte az üzleti elit tiltakozását a reklámadó bevezetésével összefüggésben, szerinte az érintettek a "kisemberek sanyargatása" ellen nem emelték fel a szavukat. Visszautasította továbbá, hogy az intézkedéstől több médium is csődbe menne, indoklása szerint ugyanis a reklámadó belekalkulálható a hirdetési díjakba.

s

Forrás: KSH

A reklámadóval azonban a Jobbik elképzelése szerint egyfajta tartalomszabályozást is el lehetne érni, a nemzeti párt ugyanis különbséget tenne reklám és reklám között. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy kivételt adnának az adózás alól az olyan reklámok esetében, melyek „társadalmilag hasznos világképet sugároznak”. A társadalmi célú hirdetésekhez hasonló elképzelést Novák Előd korábban a következőképp jellemezte: egy joghurtreklám például mentesülne akkor, ha az a nagycsaládos életet pozitív színben tünteti fel, nem nyűgként. A reklámadóval kapcsolatban a Jobbik viszont nem támogatja az online közösségi oldalak megadóztatását, mert ez szembe menne az internet-barát párt elképzeléseivel.

Magyarországon egyébként kimondottan drágán lehet internet-előfizetéshez jutni, a fizetések arányában egyes nyugati országokhoz képest akár hússzor nagyobb terhet is jelenthet a szolgáltatás. A Jobbik korábban úgy tájékoztatott, hogy ugyan az általuk szorgalmazott szolgáltatás alanyi jogon járna, azt az állam fizetné, de csak egy korlátozott keret lenne elérhető, és a tervek szerint például torrentezni sem lehetne rajta. Úgy látják, a szolgáltatók érdeke is új ügyfeleket szerezni, akik később akár nagyobb, fizetős csomagokat is megrendelhetnek.

MTI nyomán – alfahir.hu