Jobbik: példaértékű a krími népszavazás

Gyöngyösi Márton a tegnap zajlott krími népszavazással kapcsolatban tartott sajtótájékoztatóján leszögezte: a Jobbik a népek önrendelkezésének diadalaként értékeli a krími szavazást. A nemzeti párt szerint a referendum legitim és eredményes, mégha az ukrán kormány részéről és az oroszok felől is volt nyomásgyakorlás a szavazásra. 

Mint a képviselő elmondta, a számok magukért beszélnek: szinte az összes lakos Oroszországhoz akar tartozni. Gyöngyösi Márton rámutatott arra, hogy Oroszország segített saját kisebbségének, hiszen a Krím-félszigeten túlnyomórészt oroszok laknak. 

A jobbikos politikus nyomatékosította, hogy a Nyugat csak akkor áll ki egy nép önrendelkezése mellett, ha az ő érdekeiket szolgálja: Koszovónál is ez volt, az elszakadását támogatták annak idején. Mikor egy másik kisebbségről van szó, ahol nem érdekük a kiválás, akkor ellene vannak. 

Gyöngyösi Márton szerint a magyar külügy szégyene, hogy az EU és az Egyesült Államok véleményét hangoztatja a sajátja helyett, mikor saját történelmünkből kiindulva meríthetett volna példákat. Emlékezetes, hogy 1921 decemberében Sopron is szavazott, így Magyarországhoz került Ausztria helyett. 

A képviselő megemlítette azt is hogy az Ukrajnában élő kisebbségek jogaiért küzd Oroszország, így a kárpátaljai magyarság jogait is napirenden tartja nemzetközi fórumokon, mikor Magyarország szégyenszemre nem. Rámutatott: a magyar külügy abban a tévhitben él, hogy az EU segíti a kisebbségek jogvédelmét, pedug ez nem igaz, hiszen Szlovákiában és Romániában is nagy a magyar kisebbség jogfosztása. 

Gyöngyösi Márton úgy nyilatkozott, hogy a Jobbik kormányra kerülése esetén a káros euroatlantista politikát normalizálni fogja, meg fogja védeni kisebbségeit, nemzetközi fórumokon pedig képviseli jogaikat.

alfahir.hu