Jobbik: áfacsökkentés nélkül nem lesz több gyermek

Az alapvető élelmiszerek és a gyermeknevelési cikkek áfatartalmát kívánta csökkenteni a Jobbik, a fideszes többségű bizottság azonban lesöpörte a javaslatot az asztalról. Z.Kárpát Dániel sajtótájékoztatóján elmondta: az általuk felvetett csökkentés a nehéz sorban és átlagos körülmények között élő magyar családok helyzetét könnyítené meg - ellentétben azokkal a fideszes megoldásokkal, melyek a felső középosztálynak vagy az annál gazdagabbaknak kedveznek.

A párt alelnöke megjegyezte: hiába vár a kormány demográfiai fordulatot, ha közben Európán belül itthon adóztatják meg legjobban ezeket a termékeket. Hozzátette: 4-5 országon kívül már mindenhol alkalmaznak valamilyen kedvezményes kulcsot ezekre a cikkekre. Romániában, Szlovákiában például már jóval a magyar szint alattira, vagy töredékére csökkentették az áfatartalmat. Magyarország európai uniós rekorder a 27%-os áfakulccsal, miközben meglennének a csökkentéshez szükséges költségvetési tartalékok a jobbikos politikus szerint.

Z. Kárpát Dániel dőreségnek nevezte azt a kifogást, miszerint ez ügyben az Európai Unióval kellene egyeztetni, hiszen – mint mondta - az áfa 5%-ra csökkentésére nem kell engedélyt kérni. Végül ismertetve pártja álláspontját elmondta: sajtóhírek szerint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter gondolkodik bizonyos termékek áfaengedményében a jövőben, azonban a Jobbik a teljes körű megoldásban hisz.

Legolvasottabb híreink