2014. 04. 02. 12:14

Jobbik: az elítélt gyilkosok joga huszadrangú kérdés

Hozzávetőleg ezer rab van Magyarországon, akit legalább tíz évre ítéltek el, főként rájuk vonatkozna a bérrabtartás intézménye. Ezzel másfél millárd forintot takaríthatna meg az állam évente, és romantikát sem keltene az esetleges börtönlét - magyarázta Mirkóczki Ádám sajtótájékoztatóján.

A Jobbik szóvivője rámutatott: a napokban liberális szervezetek és újságírók megtalálták végre a párt programjában a bérrabtartásra vonatkozó pontokat, ezért szükséges rámutatni ismét, miért van erre szükség.

Ismertette, hogy a liberális jogvédők szerint a bérrabtartás nemzetközi jogot sért, ami nem igaz, hiszen több nyugati ország között is folytak tárgyalások erről, és volt ahol meg is valósult. Kifogásolták még a látogatás jogának akadályozását, amire Mirkóczki Ádám úgy reagált, a gyilkosok - hiszen leginkább rájuk vonatkozna ez -, ilyen joga huszadrangú kérdés, mivel az áldozatoknak is joguk volt az élethez, mégse adatott meg nekik, hogy természetes halállal haljanak.

Elmondta azt is, megnézhető hova vezetne ez a liberális, túlzottan jogvédő büntetőpolitika: olyan börtönök lennének itt is, ami Skandináviában van, ahol már hotel- vagy kollégiumszintű szobákban vannak elszállásolva a rabok. Emlékeztetett: a tömeggyilkos Breiviknek az a legnagyobb gondja, hogy nem a legújabb játékkonzolon játszhat a színes tévéjén.

Elrettentő büntetés szükséges a Jobbik szerint, nem olyan környezet biztosítása, ami sok honfitársunknak sem adatik meg. Példának említette az egyik újabb magyar börtönt, ahol hétféle menüből választhatnak a rabok, és egészségcentrum, valamint számos sportolási lehetőség nyílik számukra.

Évi 56 milliárd forintot emészt fel a fogvatartottak ellátása, és ha csak az ezer súlyos bűncselekményért elítélt rabot nézzük, félárú bérrabtartásnál 1,6 milliárdot tudna az állam rajtuk spórolni. A Jobbik továbbá azért nyitna ebben keletre, mert nyugaton, vagy északabbra jobb környezetbe kerülnének mint jelenleg. 

A nemzeti párt szerint a börtönök nagy részét lehetne továbbá önfenntartóvá tenni, vagy külső munkán megoldani az anyagi vonzatokat, persze csakis fizikai munkával - szögezte le Mirkóczki Ádám. Elmondta azt is, a Jobbik a rehabilitációt a valláson keresztül látja, erről is szól a pártprogram idevágó része. 

alfahir.hu