Jobbik: azonnal vonják vissza az internetadót!

Dilettáns, irreális és múltba néző az internetadó bevezetésének tervezete, melynek azonnali visszavonására szólította fel a Jobbik a kormányt. A radikális párt szerint az internethasználatot nem megadóztatni, hanem támogatni kellene.

Farkas Gergely a Jobbik országgyűlési képviselője szerda délutáni sajtótájékoztatóján elmondta: már önmagában az internetadó bevezetésének az indoklása is röhejes, a kormány ugyanis azzal magyarázza annak bevezetését, hogy az internetes kommunikáció a hagyományos telefonos kommunikáció rovására nyert teret. A jobbik politikusa szerint ilyen alapon a személyes beszélgetéseket is meg lehetne adóztatni, mert jelenleg azok sem tartoznak a telekommunikációs adó hatálya alá.

A honatya úgy véli, az internetadó bevezetése kettős adóztatást jelentene, mivel a feltöltésre és a letöltésre is vonatkozna, így ugyanarra az adatfolyamatra duplán kellene adót fizetni. Hozzátette: azért is dilettáns a kormány elképzelése, mert megszüntetné az egyre népszerűbb közösségi tereken elérhető ingyenes wifi lehetőségeket, így tömegeket vágnának el a világhálótól.  

A Fidesz saját magát leplezte le

Azzal, hogy a Fidesz már a magánszemélyekre kivethető adó maximumáról beszél leleplezte saját magát. Farkas Gergely szerint ezzel elismerték, hogy nem a szolgáltatókkal, hanem a felhasználókkal szeretnék megfizettetni ezt az adót.
A 150Ft/GB mértékű adó nemzetközi összehasonlításban is példátlanul magas, számos vállalkozás számára ez havi szinte akár több százezer forintos plusz kiadást is jelenthetne, de az átlagos családok számára is elérhetnék a havi plusz költségek a tízezer forintot, ezzel többszörösen vennék vissza azt, amit a rezsicsökkentéssel adtak – hangsúlyozta a Jobbik politikusa.

A radikális ellenzéki képviselő attól tart, hogy munkahelyek tízezrei szűnhetnének meg az internetadó bevezetése esetén. Emlékeztetett arra, hogy hazánkban sok ezer úgynevezett „support vállalkozás” és szerverpark működik, melyek komoly versenyhátrányba kerülnének, ha egy ekkora plusz terhet is fizetniük kellene. Hozzátette: a 150Ft/GB ár a későbbiekben akár tovább növekedhetne, hiszen a szolgálatok a mérést végző eszközök beszerzésének az ősszegét is áthárítanák a felhasználókra.

Farkas Gergely kitért továbbá arra, hogy az internetadó bevezetése egyfajta cenzúrát is jelentene, hiszen sokan elsősorban az internetről tájékozódnak, az ő lehetőségeiket pedig korlátozná ez az intézkedés.

Inkább támogatni kellene az internet terjedését

Az internet terjedését inkább támogatni kellene, a kormány azonban ezzel a múltba néző javaslatával korábbi ígéreteinek hátat fordítva pont az ellenkezőjét érné el az új adónem bevezetésével – mondta Farkas Gergely. Emlékeztetett továbbá fideszes Nyitrai Zsolt, jelenleg infokommunikációs államtitkár 2008-ban tett kijelentésére, melyben akkor még élesen bírálta a Gyurcsány-kormány internetadó-tervezetét. A Jobbik politikusa szerint ebben az ügyben is tetten érhető a Fidesz köpönyegforgatása.

A Jobbik politikusa a tervezet azonnali visszavonására szólította fel a kormányt. Azt javasolta továbbá, hogy a médiaadóból befolyt összegekből az alapvető internet-hozzáférést tegyék ingyenessé. Véleménye szerint ezzel javítani lehetne a tanulmányi és elhelyezkedési mutatókat.

Az Index egyébként úgy tudja, a Fidesz pártként azt fogja kérni a kormánytól, hogy a magánszemélyek előfizetései után havonta legfeljebb 700 forint, az üzleti vállalkozások esetében pedig 5000 forint legyen a legmagasabb adótétel. Bárhogy is lesz, készüljünk fel, hogy a rezsicsökkentés jegyében drágulni fognak az internet-előfizetések.

A Facebookon már egyre nagyobb tábor csatlakozik az internetadó elleni tiltakozási hullámhoz.

alfahir.hu