Jobbik: Martonyi mondjon le!

A Jobbik lemondásra szólította fel vasárnap Martonyi János külügyminisztert, mert a párt véleménye szerint nem képviseli az ukrajnai válság idején a kárpátaljai magyar közösség érdekeit. Erről Szávay István, a nemzeti párt országgyűlési képviselője beszélt vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Martonyi János külügyminiszter azonnal mondjon le posztjáról és távozzon a magyar közéletből - mondta Szávay István országgyűlési képviselő a Külügyminisztérium budapesti épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján. A Jobbik nemzetpolitikai kabinetének elnöke szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek olyan külügyminisztert kellene kineveznie Martonyi János helyére, aki az "idegen érdekek kiszolgálása helyett végre magyar nemzeti érdekű külpolitikát folytat".

Azt is elvárják a magyar kormánytól, hogy a kárpátaljai autonómia kérdését emelje be az európai uniós közbeszédbe és a leghatározottabban álljon ki a magyar közösség jogaiért - fűzte hozzá. A nemzeti párt politikusa szerint mostanra teljes káosz uralkodott el Ukrajnában. Hozzátette: pártja együttérzését fejezi ki az áldozatok hozzátartozóinak.

s

A Jobbik szerint nem áll ki érdemben a kárpátaljai magyarok mellett

Felhívta a figyelmet arra, hogy az erőszakos cselekmények már a magyarok lakta Kárpátaljára is átterjedtek, Beregszászon hétfőn tartanak tanácsülést, hogy megpróbálják átvenni a város irányítását. Szávay István utalt arra is, hogy az ukrán parlament eltörölte az ottani magyar közösség számára "jó és hasznos" nyelvtörvényt, amelynek betartatásáért - szerinte - a magyar kormány "nem tett az ég világon semmit".

A területi épség nem fontos

Meglátása szerint nacionalista visszarendeződés kezdődött Ukrajnában, amely alapvetően fenyegeti a kárpátaljai magyar közösség lét- és jogbiztonságát. Arra utalva, hogy a napokban Orbán Viktor helikopterrel a határnál járt, és ellenőrizte, felkészültek-e a menekültek fogadására, azt mondta: A magyar kormánynak gyakorlatilag egyetlen forgatókönyve van, ez pedig a kivándorlás megállítása helyett arról szól, hogyan fogadjunk be menekülteket.

sElfogadhatatlannak nevezte azt a kormányzati kommunikációt is, amely szerint Magyarország aggódik Ukrajna területi épségéért. Közölte, a Jobbik számára nem ez a legfontosabb kérdés, sőt, a nemzeti pártnak egyáltalán nem fontos Ukrajna területi épsége. Számukra –mint Szávay fogalmazott- egyértelműen a kárpátaljai magyar közösség jövője az elsődleges.

A kormányt azért is bírálta, mert "Martonyi János Julia Timosenko szabadon bocsátását üdvözölte, ahelyett, hogy aggodalmát fejezte volna ki az Ukrajnában kialakult helyzet kapcsán, és amiatt, hogy szélsőséges csoportok most már felfegyverkeztek és fegyverrel fenyegetik adott esetben a kárpátaljai régiót is". Közölte, a Jobbik szerint a minimum, amit Magyarországnak követelnie kell az Ukrajna jövőjéről folytatott tárgyalásokon, az Kárpátalja autonóm területté nyilvánítása és a régión belül a magyar autonómia megteremtése. Úgy fogalmazott, szerinte még mindig Kovács László volt szocialista külügyminiszter szelleme lengi be a minisztérium épületét, a "tanuljunk meg kicsik lenni" szellemisége.

Martonyi Jánost korábban számos alkalommal bírálta a nemzeti párt. Szávay István lapunk megkeresésére úgy fogalmazott, „a magyar nemzeti szempontok teljes feladásával találkozunk”, a magyar külügy ugyanis az uniós álláspontok teljes kiszolgálását végzi. A képviselő a külügyminisztériumot „atlantista helytartóságnak” nevezte, hozzátéve, hogy a kárpátaljai autóm törekvések egyre erősebbek, ezeket pedig a magyar kormánynak is fel kell karolnia. Emlékezetett, 1991-ben elsöprő sikerrel tartottak népszavazást az autonómiáról, a közelmúltban pedig támogató ruszin szervezetek fordultak a parlamenthez a kérdésben. Kárpátalja autonómiáján belül egy magyar autonómiai körzet létrehozása a cél – szögezte le.

Hozzátette: Martonyi János egy makói polgári fórumon vett volna részt az ukrán helyzetet vizsgáló külügyminiszteri tanácskozás helyett, de a sajtóbotrány után betegségre hivatkozva visszamondta a szereplést. Szávay István szerint fennáll a gyanú, hogy csak a botrány miatt hivatkoztak betegségre, a kormány prioritásait pedig jól jellemzi, hogy a külügyminiszter inkább egy fórumon jelenik meg a tanácskozás helyett, ahol akár Kárpátalja érdekében is felszólalhatott volna.

MTI nyomán – alfahir.hu