Jobbik: ne indulhassanak az adósságot hátrahagyó pártok vezetői a választásokon

A Jobbik megtiltaná azon politikusok indulását a választásokon, akik korábban olyan pártban töltöttek be vezetői tisztséget, amely adósságot hagyott maga után, így az egykori SZDSZ vezető tisztségviselőinek indulását is.

Szilágyi György, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szombati, budapesti sajtótájékoztatóján beszélt a Vona Gábor pártelnökkel közösen, a héten beterjesztett javaslatukról, amely szerint kizárnák, hogy újabb pártot alapíthassanak olyan emberek, mint az SZDSZ egykori politikusai, akiknek jogutód nélkül megszűnt szervezete több száz millió forintos adósságot hagyott maga után.  

Azt is törvénybe iktatnák, hogy a döntésre jogosult pártvezetők magánvagyonukkal feleljenek a párt tartozásaiért. Szilágyi György szerint elvárható a felelős gazdálkodás azoktól, akik az országot kívánják irányítani.

A képviselő „politikai pofátlanságnak” nevezte, hogy az egykori szabaddemokrata vezetők új pártot alapítva, vagy másokhoz csapódva kívánnak indulni a választáson, így tartva igényt állami támogatásra. Emlékeztetett: az SZDSZ-nek a Magyar Fejlesztési Bankkal szemben fennálló tartozása mintegy félmilliárd forintra rúg.

Az adófizetőknek kell kiegyenlíteniük a tartozást

Korábban már beszámoltunk arról, hogy félmilliárd forintos tartozást hagyhat maga után a megszűnő SZDSZ, a pártvezetés a legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy kezdeményezik az Legfőbb Ügyészségnél az önfeloszlatást.

A politikai szervezet nem fizeti a korábban felvett jelzáloghitelét, így ha jogutód nélkül megszűnik a Szabaddemokraták Szövetsége, akkor az államra száll át az adóssága is. Így végül - ahogy a Híradónak nyilatkozó alkotmányjogász fogalmazott - az adófizetőknek kell kiegyenlíteniük a tartozást.

2009 júliusában választották meg Retkes Attilát az SZDSZ küldöttei pártelnökké. Ekkor még képes volt az akkori pártszervezet összehívni a küldöttgyűlését. Négy évvel ezután az atv.hu már arról írt, hogy ősszel megszűnhet a Szabaddemokraták Szövetsége. A már parlamenten kívüli pártot vezető Országos Tanács a legutolsó ülésén arról döntött: felhatalmazza a vezetést, hogy kérje az ügyészségtől önmaga feloszlatását. Az oldal úgy tudja, ősszel már nem tudták volna megtartani a kötelező küldöttgyűlést, mert nem lettek volna küldöttek.

Az SZDSZ a megszűnésével azonban mintegy 500 millió forint adósságot is hátrahagy. Ennek nagy része egy jelzáloghitel, amit ingatlan vásárlásra vett fel a párt még Fodor Gábor elnöksége idején. Az Állami Számvevőszék a tavalyi ellenőrzése után arra hívta fel a figyelmet, hogy bizonytalan miből törleszthet az SZDSZ, hiszen alig volt bevétele.

„A párt húsz ingatlant vásárolt majdnem 415 millió forintos kedvezményes hitel felvételével pártiroda céljára. Ezek közül azonban már hat településen megszűnt a szervezet illetve négyben egyáltalán nem folytatnak párttevékenységet"- mondta Veress Tiborné, az Állami Számvevőszék ellenőrzésvezetője.

A Híradónak nyilatkozó alkotmányjogász szerint, ha jogutód nélkül szűnik meg egy párt, az adósságát az államon keresztül végül is az adófizetők egyenlítik ki.

MTI nyomán - alfahir.hu