2014. 12. 21. 16:51

Jobbik: „Rogánia, a korrupció és az ostobaság hazája”

roganA Jobbik számára nem meglepőek azok a sajtóhírek, amelyek a Rogán Antal vezette belvárosi önkormányzat gazdálkodásának visszásságairól szólnak. Hegedűs Lorántné, a Jobbik országgyűlési képviselője közleményében arra emlékeztet, hogy a nemzeti párt elsőként emelte fel a szavát „a műemlék paloták magánosítása, offshore hátterű ingatlanspekulánsoknak történő átjátszása ellen”. Hegedűs Lorántné példaként említi a Bécsi utcai Zeppelin-házat, a Szent István téri iskolát és Párisi udvart.

A jobbikos országgyűlési képviselő állítja, az is régóta ismeretes számukra, hogy a jutányos áron belvárosi üzlethelyiséget szerző Portik Tamás „jó kapcsolatokat ápol” fideszes politikusokkal, „hiszen nemcsak a budapesti Belvárosban kaphatott áron alul ingatlant, de Lázár János polgármestersége idején Hódmezővásárhelyen is megszerezhetett egy egész épületet a Portik-cégcsoport”.

Hegedűs Lorántné szerint rendkívül nehezen magyarázható számukra, hogy az önkormányzatok törvényességét felügyelő kormányhivatal, illetve az ügyészség miként „hunyhat szemet a nyilvánvalóan jelentős vagyonvesztéssel járó, egyértelműen zárt koreográfia szerint végrehajtott, sorozatos ingatlaneladások előtt”.

A képviselő közleményében leszögezi: a Jobbik, mint mindig, most is megteszi a szükséges jogi lépéseket az újonnan napvilágra került ügyek kapcsán, és egyúttal követeli az ügyészségtől, hogy mindenféle politikai részrehajlás nélkül, teljes körűen vizsgálja ki az eseteket. Hegedűs Lorántné kiemelte: „Tegye ezt még akkor is, ha esetlegesen az érintettek között magas rangú fideszes politikusok is megtalálhatók.”

A Jobbik országgyűlési képviselője arra is rámutat, hogy Magyarország Alaptörvénye szerint az önkormányzatok kötelesek a kiegyensúlyozott, átlátható és fenntartható költségvetési gazdálkodás elvét megvalósítani működésük során.

Hegedűs Lorántné szerint, ezzel szemben a sokmilliárdos veszteséget eredményező ügyletek – hivatalos önkormányzati érvelés szerint – azért voltak szükségesek, mert „elsődleges szempont a likviditás és a bevételek realizálásának biztosítása” volt.

„Ezt magyarul gyors ütemű vagyonfelélésnek nevezik, amely csak részben indokolható a korrupciógyanús döntések sorozatával. A Belváros Magyarország leggazdagabb önkormányzata lehetne pozíciója és saját bevételei alapján, ezzel szemben Rogánéknak sikerült rekord nagyságú adósságot produkálni, amellyel egyértelműen bizonyították szakértelmük, rátermettségük hiányát” – fogalmazott közleményében Hegedűs Lorántné.

alfahir.hu