Jobbik: tiszteletben tartjuk a választás eredményét

A Jobbik tiszteletben tartja a donyecki és luhanszki választások eredményét – közölte Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese hétfő este kiadott közleményében.

Eszerint a Jobbik tiszteletben tartja a Donyeck és Luhanszk megyék területén megrendezett választásokat és azok eredményét, noha szerintük tény, hogy a voksolás körülményei az immár fél éve tartó fegyveres konfliktus következtében nem voltak ideálisak, s a harcok súlyos kihívások elé állítják a térséget. A Jobbik szerint Donyeckben és Luhanszkban egy humanitárius katasztrófa zajlik, emberek százezrei hagyták el otthonukat, hogy biztonságosabb területre távozzanak. Ennek következtében a választásokat nem csak az érintett megyék területén, de az oroszországi menekülttáborokban is meg kellett tartani.

Bár a választások zavartalan lebonyolításának kétségtelenül voltak ilyen és ehhez hasonló objektív akadályai, a Jobbik megfigyelőinek értékelése szerint a demokráciának az az alapgondolata, hogy a polgárok sorsukat saját kezükbe véve, önállóan dönthessenek jövőjükről, érvényesült. A Jobbik a voksolást átláthatónak és a polgárok akaratát tükrözőnek ismeri el.

A Jobbik megfigyelői a választásra a Donyecki Népköztársaság Választási Bizottsága elnökének meghívására érkeztek. Látogatásuk célja volt azonban a választások megfigyelésén túl az is, hogy személyes tapasztalatot szerezzenek a Kelet-Ukrajnában zajló eseményekről. Tapasztalataik szerint ugyanis a nyugati és magyar sajtó nagy része a kijevi kormány egyoldalú propagandájának ismétlésére szorítkozik.

A Jobbik üdvözli a Donyeckben és Luhanszkban megtartott választásokat, mivel azok hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a térségbe visszatérjen a béke. Álláspontjuk szerint a kijevi kormány azzal, hogy fegyverrel támadott saját állampolgáraira, végképp eljátszotta az ukrán állampolgárságú orosz nemzetiség bizalmát és lojalitását. A demokratikus rendszerek alapja a nép kormánynak adott bizalma és a demokratikus önigazgatásba vetett hite, Kijev pedig a demokrácia alapjait sérti meg azzal, hogy saját állampolgárai ellen folytat háborút – közölte Gyöngyösi Márton, hozzátéve, hogy ezért az orosz kisebbség igénye arra, hogy olyan vezetést válasszon magának, mely érdekeit képviseli és megvédi, jogosnak és megalapozottnak tekinthető, melyet a Jobbik elfogad és tiszteletben tart.

alfahir.hu

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András

Friss

1
sss
2019. október 19. | 09:34
1
Meg kell ismételni a választást.
Az egykori pártelnök követeli, de pártja nem adja vissza neki az admin jogot.
Az ingatlanárak növekedésével szemben a leghatékonyabb védekezés az ingatlanállomány bővülése lenne.