Jobbik: történelmi lehetőséget teremthet az ukrán válság

Csütörtökre hívták össze az Országgyűlés Külügyi és Nemzeti Összetartozás Bizottságainak együttes, zárt ülését, ahol az ukrajnai belpolitikai helyzetről és a kárpátaljai magyarságról lesz szó. Az ülést kezdeményező Jobbik szerint most nagyon fontos, hogy a leghatározottabb nemzeti érdekérvényesítésre szorítsák rá a Fideszt.

Mint arról portálunk is beszámolt, Gyöngyösi Márton, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának jobbikos alelnöke és Szávay István, a Nemzeti Összetartozás Bizottsága jobbikos tagja január 29-i közös sajtótájékoztatójukon jelentették be: levélben fordultak a bizottsági elnökökhöz, amelyben a két bizottság együttes, zárt ülésének összehívását kezdeményezték az ukrán belpolitikai és a kárpátaljai helyzettel kapcsolatban. Az ülésre a jobbikos képviselők a külügyminisztert, a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettest és az Információs Hivatal főigazgatóját javasolták meghívni, továbbá bárki mást, akit az érintett bizottsági elnökök szükségesnek tartanak. Gyöngyösi és Szávay azt is javasolta, hogy a bizottságok tagjaiból egy ötpárti delegáció alakuljon, amely minél hamarabb látogasson el Kárpátaljára a helyi magyar közösség körében való tájékozódás céljából.

Szávay István mai közleményében tájékoztatott arról, hogy Balla Mihály és Potápi Árpád bizottsági elnökök e hét csütörtökre hívták össze a két bizottságok együttes, zárt ülését. Sajnos a hivatalos meghívóban sem a meghívottak nevei, sem az esetleges ötpárti delegáció felállítására való utalás nem szerepel. „Üdvözöljük javaslatunk elfogadását, még ha az egy hetet is váratott magára, reméljük, hogy érdemi munkára kerül majd sor és kimerítő tájékoztatást fogunk kapni a kormány cselekvési terveiről. Aggályosnak tartjuk azonban, hogy a hivatalos meghívóban sem a meghívottak nevei, sem az esetleges ötpárti delegáció felállítására való utalás nem szerepel. Bízunk benne, hogy nem a probléma ismételt elkenésére készülnek kormánypárti képviselőtársaink” - szögezi le közleményében a jobbikos képviselő.

A Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke szerint az elmúlt hetekben a Fidesz sajnos többször is világossá tette, hogy az ukrán helyzet kapcsán számára nem a kárpátaljai magyar közösség érdeke az elsődleges szempont. Az elmúlt hétvégén tartott müncheni biztonságpolitikai konferencián Martonyi János külügyminiszter Ukrajna területi épségéért aggódott, miközben a visegrádi négyek miniszterelnökeinek közös sajtótájékoztatóján Orbán Viktor egyetlen szóval sem említette a kárpátaljai magyarságot, de nem érdekelte a nemzeti közösségek helyzete a V4 külügyminisztereit sem, akik pár napja szintén kiadtak egy közös állásfoglalást. „A Jobbik szerint e megnyilatkozások mindenképp baljós előjeleknek számítanak az egyre durvuló ukrajnai helyzetnek teljesen kiszolgáltatott, fizikai létében is fenyegetett kárpátaljai magyarság számára. A Jobbik most különösen fontosnak tartja, hogy a leghatározottabb nemzeti érdekérvényesítésre szorítsa rá a Fideszt, mivel az ukrán válság könnyen teremthet olyan történelmi lehetőséget, amely megnyugtatóan és akár véglegesen is rendezheti a kárpátaljai magyarság helyzetét.” – zárul a Jobbik közleménye.

A lengyel Ruch Narodowy és a Jobbik Magyarországért Mozgalom tegnap közös nyilatkozatban szólították fel kormányaikat, hogy „a leghatározottabban álljanak ki az nyugat-ukrajnai lengyel és a kárpátaljai magyar nemzeti közösség védelme érdekében, az ukrajnai rendezés során pedig követeljék az ország területén élő lengyelek és magyarok legszélesebb körű önrendelkezésének biztosítását!” A nyilatkozat magyarul itt, lengyelül itt, angolul pedig itt érhető el.

 

alfahir.hu