Jobbik: tudatos provokáció a román külügyi nyilatkozat

A Jobbik tudatos provokációnak tartja a román külügyi nyilatkozatot. A nemzeti radikális párt szerint őket akarják felhasználni az erdélyi magyarság megfélemlítéséhez.

szavay

Erről Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik nemzetpolitikai kabinetvezetője beszélt vasárnap az MTI-nek, miután a román külügyminisztérium elítélte az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) egyesület által Székelyföldön, Borzonton szervezett táborban elhangzottakat. A rendezvényen Vona Gábor pártelnök a romániai magyarok helyzetéről úgy vélekedett: ha a magyar érdek csak konfliktus vállalásával képviselhető, akkor a konfliktust is vállalni kell. (Vona Gábor előadásáról szóló részletes anyagunkat ITT olvashatja el!) „Hiszek benne, hogy el is fog jönni ez a nap. Hiszem, hogy a szétszakítottság egy próbatétel, amit azért bízott ránk a Jóisten, mert úgy gondolta, hogy még ezt a terhet is elbírjuk” – fogalmazott Vona.

A román külügy a magyar kormány elhatárolódását is várja, a szerintük nagyon súlyos, a nemzetközi joggal, az európai szabványokkal, valamint a magyar-román alapszerződés és stratégiai partnerség „alapelveivel ellentétes” kijelentéstől. Bogdan Diaconu román kormánypárti képviselő kijelentette, kezdeményezi Vona Gábor nemkívánatos személlyé nyilvánítását és kitoloncolását, illetve a Jobbik romániai betiltását.

Szávay István, aki a Jobbik erdélyi pártszervezéséért is felelős, közölte: "tudatos provokációnak" tartja a román külügy nyilatkozatát.

Korábban már többször elmondták - folytatta -, hogy a Jobbik számára a környező országokkal fenntartott viszonyban a külhoni magyar közösségek érdeke az elsődleges, és érdeksérelem esetén a párt hajlandó a diplomáciai konfliktust is vállalni.

Szávay István szerint szó sincs arról, hogy Vona Gábor háborúra uszított volna. Szerinte, ha nyilvánosságra hoznák a sajtótájékoztató vágatlan felvételét, akkor kiderülne, hogy a Jobbik-elnök mondanivalójának lényege más volt. Hiszen Vona Gábor úgy gondolja, hogy a kisebbségi kérdést leszámítva Magyarország és Románia problémáinak többsége azonos - közölte.

Azt mondta, nincs szó másról, mint az erdélyi magyarság megfélemlítésének újabb kísérletéről, amihez a Jobbikot használják fel. Nem lehet politikai véleménye alapján senkit sem megfélemlíteni - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ezt határozottan visszautasítják.

A táborban egyetlen románellenes megnyilvánulás sem volt, az egy magyar nemzeti tábor volt - közölte.

Kitért arra, hogy tavasszal indult a pártszervezés Erdélyben. Bejegyzett szervezetként nem létezik a Jobbik Romániában, ezért sem feloszlatni, sem betiltani nem lehet. Az ottani tagjaik baráti csoportot alkotva fejtik ki tevékenységüket.

A Külügyminisztérium is megszólalt

A magyar külügy is reagált és közleményükben azt írták: „A Jobbik ellenzéki párt, amely nem vesz részt a magyar kormányzat munkájában, és nem is osztozik annak felelősségében.” A Külügyminisztérium közleményben hangsúlyozta: a magyar kormány elkötelezett a magyar–román stratégiai partnerség alapelvei mellett és célkitűzései iránt.

 

MTI nyomán – alfahir.hu