2014. 03. 14. 18:55

Jobbikosokat tiltottak ki Romániából, Vona ellen eljárás indult

Több magyar állampolgár Romániába való beutazását tiltották meg a román hatóságok.

Monica Dajbog szóvivő rövid sajtóértekezletén nem kívánta megnevezni az érintetteket, csak annyit közölt, hogy a belügyminisztérium nemkívánatossá nyilvánításukat is kezdeményezte az illetékes bíróságon. Az intézkedést a közrendet és nemzetbiztonságot fenyegető kockázatok felmérése nyomán, megelőző szándékkal hozták a román hatóságok - tette hozzá.

Újságírói kérdésre Vona Gáborról, a Jobbik elnökéről azt mondta, ellene büntetőjogi eljárás indult. Ezzel kapcsolatban további részletek közlésétől elzárkózott. A szóvivő szerint felveszik a kapcsolatot a magyar hatóságokkal, hogy az kitiltott személyek is értesüljenek kitiltásukról.

A külföldiek státusát szabályozó 2002-ben elfogadott 194-es számú sürgősségi kormányrendelet
szerint öttől tizenöt évig terjedő időtartamra nemkívánatosnak nyilvánítható az, aki a nemzetbiztonságot, illetve a közrendet veszélyeztető tevékenységet folytatott, vagy megalapozottan gyanúsítható, hogy szándékában áll ilyen tevékenységet folytatni. A belügyminisztériumnak a bukaresti táblabírósági ügyészséghez kell benyújtania keresetet, ez utóbbi kijelöl egy ügyészt, amely a bukaresti táblabírósághoz fordul a kormány kérésével, így a bíróságnak kell eldöntenie, hogy indokolt-e vagy sem egy személy nemkívánatossá nyilvánítása.

Traian Basescu román államfő kedden a Jobbik vezetőinek és tagjainak kitiltását kérte Romániából, az előző napi marosvásárhelyi autonómiatüntetésre hivatkozva. A román média nem a tüntetők által elfogadott, a Székelyföldnek autonómiát követelő kiáltványra, hanem "magyarországi szélsőséges csoportok" randalírozására helyezte a hangsúlyt a Székely szabadság napjáról szóló tudósításokban. A román lapok és hírtelevíziók hangsúlyozták, hogy a rendezvényen Vona Gábor, a Jobbik elnöke, valamint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a "Magyarországon betiltott Magyar Gárda" több képviselője is jelen volt, ez utóbbiakat téve felelőssé a csendőrökkel való dulakodásért.

Basescu a román alkotmány tiszteletben tartására szólította fel csütörtökön a Romániába látogató magyar politikusokat, és kilátásba helyezte, hogy kiutasítják azokat, akik az alaptörvényt sértő kijelentéseket tesznek. Kijelentette: a választási kampány idején sok magyarországi politikus érkezik Romániába, és előre figyelmeztetni szeretné őket, bárkit könnyűszerrel ki lehet utasítani, ha nem tartja tiszteletben a román törvényeket és alkotmányt.

Az eset annak fényében különösen döbbenetes, hogy Victor Ponta miniszterelnök ma azt nyilatkozta, hogy „bárhová is helyezte a történelem az idők folyamán a román és magyar közösségeket, a történelemnek köszönhető, hogy a jelenben a racionálisan gondolkodó ember számára nincs a békénél, a toleranciánál, az együttműködésnél fontosabb.”

A miniszterelnök szerint Románia olyan ország, ahol békében és harmóniában él nagyon sok magyar ember. Ez leginkább a kormány abbéli törekvéseinek tulajdonítható, hogy a nemzeti kisebbségek hagyományai, kultúrája, nyelve megőrzésének kereteit biztosítsa.
 
„Ugyanakkor nem szeretném, ha megfeledkeznénk Románia és Magyarország az önkényuralmi rendszerrel kapcsolatos közös, tragikus tapasztalatairól, de az Észak-Atlanti integrációhoz és a demokratikus értékeket, a polgárok jólétét előtérbe helyező Európai Unióhoz való csatlakozáshoz fűződő sikereiről sem. E közös út folytatódik. A politikán, a pillanatnyi nézetkülönbségeken túl valójában a két nép közös óhaja lényeges: szabadságban és jólétben élni” – írta Ponta.

A miniszterelnök boldogságot kíván ünnepnapjuk alkalmából a magyaroknak. „Biztosítom Önöket afelől, hogy a román állam intézményei etnikai hovatartozástól függetlenül mindenkoron támogatják a román állam polgárait” – zárult az álságos közlemény.

MTI, kuruc.info, maszol.ro - alfahir.hu