2014. 03. 21. 11:43

Jogszabályban rögzítené a Jobbik a választások előtti kormányfőjelölti vitát

Jövő héten törvényjavaslatot nyújt be a Jobbik a miniszterelnök-jelölti vita lefolytatása érdekében – közölte sajtótájékoztatóján Dúró Dóra, a Jobbik országgyűlési képviselője, a párt szóvivője.

Hozzátette: a Jobbik a 2014-es választások során is programközpontú kampányt folytat, már a kampánynyitó rendezvényükön nyilvánosságra hozták a választási programjukat, azonban sem a Fidesz, sem az MSZP nem tájékoztatja komoly választási tervvel az embereket arról, hogyan képzelik el Magyarország jövőjét.

A nemzeti radikális képviselő hangsúlyozta: szerintük a kampány fontos részét képezné a programok ütköztetése, a választáson a győzelemre esélyes pártok miniszterelnök-jelöltjei egy nyilvános, élő televíziós vitában kellene, hogy kifejtsék érveiket. Dúró Dóra megjegyezte: a törvényjavaslat kibúvó nélkül tenné lehetővé a fentieket, egyértelmű lenne, hogy a vitára sor kerülne.

A Jobbik szerint ez a törvényjavaslat is az emberek akaratát szolgálná, hiszen a választópolgárok is kíváncsiak arra, hogy a különböző pártok hogyan képzelik el Magyarország jövőjét.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje ismételten kijelentette: biztos benne, hogy április 4-én lesz Vona-Orbán vita. A Jobbik elnöke emlékeztetett rá: Orbán Viktor Mesterházy Attila kihívását már elutasította, az övét azonban nem.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke korábban azt mondta, még nem időszerű a vitáról beszélni, Selmeczi Gabriella Fidesz-szóvivő pedig úgy nyilatkozott, hogy Orbán Viktor semmiféle kihívástól nem futamodik meg. A szélsőliberális Index manipulatív cikkében, saját információra hivatkozva azt írta: egy „névtelenül nyilatkozó vezető fideszes politikus” szerdán azt mondta nekik, a hallgatás ebben az esetben nem beleegyezést jelent, csupán azt, hogy Vonát nem tartják „megfelelő súlyú” partnernek egy ilyen vita lebonyolításához. A nol.hu-nak az MTVA sajtófőnöke úgy válaszolt: miniszterelnök-jelölti vita megtartásáról a vonatkozó törvény nem rendelkezik, és a közmédia nem kíván túlterjeszkedni a törvény adta kereteken. „Ebből adódóan a közmédia nem fog sem felkérni senkit, sem indítványozni újabb politikai műsorok indítását, közvetítését. Miután jelenleg senki nem fordult az MTVA-hoz, ezért a kérdésben jelzett műsor megrendezése sincs tervezés alatt” – fogalmazott a sajtófőnök, hozzátéve: a jelölő szervezetek képviselőivel megtartott egyeztetésen sem merült fel olyan igény, amely egy hasonló vitára vonatkozott volna.

Vona Gábor továbbra is úgy készül, hogy Orbán Viktor leül vele egy nyilvános vitára. A Jobbik elnöke már a tematikára is javaslatot tett. Vona nyolc kulcsfontosságú ügyről szeretne vitatkozni Orbánnal: az adósság kérdéséről (beleértve az ország és a társadalom eladósodását), a munkahelyteremtésről, a kivándorlásról - ami a Fidesz szerint pozitív, a Jobbik szerint negatív folyamat - a nyugdíjrendszer hosszú távú biztonságáról, az egészségügyi rendszer stabilitásáról, az oktatáspolitika jövőjéről, a közbiztonságról és az elszámoltatásról. Vona Gábor hozzátette: amennyiben Orbán más témákat is megvitatna, természetesen nyitott erre.


alfahir.hu