2014. 12. 05. 10:40

John McCain amerikai szenátor elszólta magát

A Jobbik szerint McCain amerikai szenátor szavait valójában nem a magyar demokráciáért érzett aggodalma vezette, hiszen az új amerikai nagykövet kinevezésének vitáján véletlenül (vagy szándékosan) elszólta magát, amikor így fogalmazott: „Arról szavazunk, hogy egy teljesen képzetlen embert nagykövetként küldjünk-e egy olyan országba, amely nagyon fontos a mi (vagyis az Egyesült Államok) nemzetbiztonsági érdekei számára.”

asd

McCain szenátort - ha érdekei épp úgy kívánják - nem zavarja, ha fasisztákkal kell kezet fognia. Mint például az ukrán soviniszta Szvoboda vezetőjével...

Ez az egy mondat, amely Orbán Viktor miniszterelnököt bíráló szavai előtt hangzott el, jól bemutatja azt az Amerikai Egyesült Államok törvényhozásában uralkodó nézetet, miszerint Magyarország nem egy önálló külpolitikával rendelkező szuverén ország, hanem csupán az amerikai nemzetbiztonság, az az amerikai érdekszféra része, amelyet folyamatosan függő helyzetben kell tartani. Ebből kifolyólag felhatalmazva érzik magukat, hogy hazánkat eszközül használhassanak a nagyhatalmi geopolitikai sakkjátszmáikban. Ismerve a mostani, Oroszország és az Egyesült Államok közötti feszült helyzetet, félő, hogy az amerikai „nemzetbiztonsági érdekek” most azt kívánják meg, hogy (például a magyar légierő Baltikumban történő bevetésével) részt vegyünk az Egyesült Államok Oroszország ellen vívott hidegháborújában - áll a közleményben.

A Jobbik határozottan visszautasítja John McCain nyomásgyakorlási kísérletét, és egyúttal felszólítjuk az Egyesült Államokat, hogy ne avatkozzon a magyar belpolitikai életbe, hiszen a saját politikai vitáinkat saját magunknak kell megvívnunk. Valljuk továbbá, hogy Magyarországnak, független ország lévén, ki kell maradnia a két nagyhatalom összecsapásából, a békét és a semlegességet választva - olvasható a Gyöngyösi Márton által jegyzett közleményben.

alfahir.hu