2014. 09. 04. 10:16

Jönnek a nemzeti italboltok

A dohánypiac államosítása után az alkoholkereskedelem is állami monopólium lehet – írja a napigazdasag.hu. A kormány 2013-ban osztotta újra a dohánypiacot, most a kiszivárgott tervek szerint 2015-től az alkoholkereskedelem is állami kézbe kerülhet. Az alkoholpiac állami monopolizációjáról már az előző ciklusban is sokat írt a sajtó, de ezt akkor minden alkalommal kategorikusan cáfolták.

A Nap Gazdaság kormányközeli forrásra hivatkozva arról számol be, hogy a következő évtől az alkoholkereskedelem is állami felügyelet alá kerül. A lap úgy tudja, hogy az eddig még csak elképzelés szintjén létező koncepciót véglegesítették, annak megvalósításáról pedig már el is kezdődtek az egyeztetések a piac szereplőivel.

Információik szerint a tervezetet a trafikokéhoz hasonlóan alakítják ki, tehát törvényi szinten rögzítik a szeszes italok árusításának szabályait. Az is biztosnak tűnik, hogy a dohányboltok monopóliumával megegyező módon jövőre kizárólag az erre létrehozott, az állam által előzetesen engedélyezett italüzletekben kapható majd alkohol.

Nagy sokat isznak a magyarok

A WHO felmérése szerint tavaly fejenként közel 13 liter tiszta szeszt fogyasztottak a magyarok. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal összesítéséből az is kiderül, hogy itthon az ilyen készítmények terítését 40-50 nagykereskedő, valamint a gyártók végzik, tőlük viszont további 30 ezer kiskereskedő és még 75-80 ezer vendéglátóhely vesz át szeszes italokat, köztük főként kocsmák folytatnak alkoholértékesítést.

Az alkoholárusítás jogosítványának szabályozása nem egyedi ötlet, Ausztráliában, Új-Zélandon vagy Kanadában már hosszú ideje nem kapható szeszes ital szupermarketekben, az ilyen jellegű termékekhez csak külön erre a célra kijelölt üzletekben (bottle és liquor shop) lehet hozzájutni. Európában elsősorban a skandináv országokban szigorítottak a hatóságok. Finnországban, Norvégiában és Svédországban rendre 4,7, 4,8, illetve 3,5 százalékos alkoholtartalom felett csak speciális üzletekben vásárolható alkoholtartalmú ital. Dániában és Izlandon csak az erre kijelölt üzletekben lehet szeszes italhoz jutni.

Nagy harc lesz a koncessziókért

Az már most látszik, hogy hatalmas üzletről van szó. Szinte borítékolható, hogy nagy tülekedés lesz a koncessziós jogokért. Egyelőre nem lehet tudni, hogy hány bolt nyílhat majd, de a trafikokhoz hasonlóan feltételezhetően a fővárosban és a nagyobb településeken lehet majd jó üzlet italkereskedést nyitni. Csak remélni lehet, hogy az italboltok koncesszióinak kiosztást, a trafik-pályázatoknál lényegesebben átláthatóbban és tisztességesebben bonyolítják majd le. 

napigazdasg.hu nyomán - alfahir.hu