Juncker szívesen emlékszik Horn Gyulára és az Unicumra

Régi adósságát törlesztette Európa a magyarság felé: végre van Horn Gyula szobor az EP-ben, amelynek átadóján nem más, mint a volt kormányfő szesztestvére "közeli barátja", Jean-Claude Juncker mondott beszédet. 

A rendezvény a már jól ismert, és megszokott európai szellemiség jegyében zajlott: megtudhattuk, hogy a pufajkás exkomcsi külügyér "nagy európai" volt, a szocik szégyenkeztek, hogy micsoda fasiszta ország lettünk, egy román politikus pedig Magyarországot szidta.  

Juncker érkezésére eredetileg nem számítottak, Európai Bizottság elnöke váratlanul toppant be, hogy megemlékezzen Hornról és az Unicumról. 

Gyula "nagy ember, nagy magyar, nagy európai volt, legyenek rá büszkék a magyarok"

 - mondta. Hozzátette: már csak azért is jó szívvel emlékezik Horn Gyulára, mert miután 1995-ben Luxemburg miniszterelnöke lett, az ő első hivatalos útja Magyarországra vezetett, ahol 
 
rengeteg Unicumot kapott ajándékba.
 
Az EB-elnök beszédének legértékesebb része az volt, amelyben bepillantást nyerhettünk az európai politikai elit valódi gondolkodásába is. 
 
"Ő szocialista volt, én kereszténydemokrata vagyok. Időnként ezt tréfálkozva megemlítettük egymásnak, de aztán felismertük, hogy 

bár eltérő vércsoportba tartozunk, ez a lényeget illetően nem jelent különbséget" 

- emlékezett vissza Juncker. 
 
Az EP egyik üléstermét már tavaly Horn Gyuláról nevezték el. Abban a teremben tartották a közös magyar-német megemlékezést az európai határok megnyitásának 25. évfordulója alkalmából. Most - Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő kezdeményezésére és szervezésében - a terem mellett kapott helyet annak a Kocsis András által készített szobornak a másolata, amely a Jókai utcai MSZP-székházban áll.
 
A szoboravatási ünnepségen Szanyi Tibor kitért arra: amikor ezt az eseményt szervezték, még senki nem gondolta, hogy éppen ezen a napon Magyarország több megyéjében válsághelyzetet rendelnek el, és a magyar-román határra építendő kerítés előkészítéséről dönt a kormány.
 
Ioan Mircea Pascu EP-alelnök elismeréssel méltatta az egykori magyar kormányfő érdemeit az európai megosztottság leküzdésében. Persze nem is lett volna igazi román politikus, ha nem használja ki a tálcán kínálkozó remek alkalmat hazánk savazására: 
míg a volt magyar miniszterelnök átvágta a szögesdrótot az osztrák-magyar határon, Magyarországon most ismét kerítést emelnek 
 - hangsúlyozta. 
 
Kovács László pedig, akinek a Horn Gyulával való együttműködése 1975-ben kezdődött a külügyminisztériumban, a szoros munkakapcsolat és barátság emlékeit idézte fel. Rövid beszédet mondott a volt miniszterelnök fia, ifjabb Horn Gyula is, aki édesapja három tulajdonságát, az előre tekintést, a bátorságot és a szociális érzékenységet emelte ki.
 
Horn Gyula mellszobrát Jean-Claude Junckerrel együtt az MSZP három volt elnöke - Kovács László, Hiller István és Mesterházy Attila - közösen leplezte le.

 

Forrás
MTI