2015. 06. 23. 16:02
MTI

Kamaszok lopkodtak Auschwitzban, börtönbe kerülhetnek

A lengyel rendőrség őrizetbe vett két brit állampolgárt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy lopni próbáltak a volt náci auschwitzi haláltábor területéről – közölte az onet.pl hírportál kedden. Ilyen bűncselekmény miatt akár tízéves büntetés is kiszabható.

A 17, illetve 18 éves fiatalember hétfő délután, egy csoporttal együtt látogatott az auschwitzi múzeumba. A rendőrséget a múzeumi őrség értesítette, mert gyanút fogott, hogy a fiatalok a Kanada nevű barakk környékén a láger foglyaitól megmaradt tárgyakat loptak. A barakkban a nácik az áldozataiktól elvett holmit raktározták.
 
A rendőrség meg is találta a gyanúsítottaknál a tárgyakat, köztük gombokat, evőeszközöket, borotvákat. A fiatalok ugyanakkor az első, még hétfőn folytatott kihallgatás során nem ismerték el bűnösségüket. Az viszont a kihallgatás során kiderült, hogy igazából nem ismerik Auschwitz történetét, nem érzékelik az általuk elkövetett tett súlyát.
 
A turistákat a TVN24 hírtelevízió közlése szerint történelmi jellegű kulturális javak lopásával, valamint ezek külföldre szállításának szándékával vádolhatják meg, ami egytől tíz évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható.
 
A volt auschwitzi haláltábor területén az elmúlt években többször történt ilyen jellegű lopás, az esetek általában felfüggesztett börtönbüntetéssel végződtek. A turisták néha olyan tárgyakat próbálnak elvinni, melyek a tábor területén a földből kerültek elő. A föld továbbra is az áldozatokhoz tartozó tárgyakat rejti, mivel a tábor területén – a zsidó temetési jognak megfelelően – nem végeznek régészeti ásatásokat.
 
Letöltendő börtönbüntetést kaptak az eddig leghíresebb, 2009-ben elkövetett auschwitzi lopás elkövetői. Lengyel állampolgárságú tolvajok akkor - a lengyel rendőrség megállapítása szerint - egy svéd milliomos, Anders Högström megrendelésére a haláltábor belépőkapuja felett található, hírhedt Arbeit macht frei (A munka szabaddá tesz) feliratot lopták el. Högström (egy egykori svéd neonáci vezető) Svédországban letöltötte börtönbüntetésének kétharmadát, utána feltételesen szabadon engedték, a svéd ügyészség megsemmisítette az ellene folytatott eljárást.