Karácsonyi dupla számmal jelenik meg a friss Bar!kád

Pörzse Sándor: Karácsony előtt, 2014

Egy karácsonyi vezércikknek mindig valami fennkölt, kalácsillatú, hópihés írásnak kéne lennie. Megmondom őszintén, az én tehetségemből ezúttal nem futja rá. Még odébb a szenteste, ezért jelen pillanatban híján vagyok a hangulatnak is. De ahogy a témán gondolkodom, valahogy mindig gyermekkorom képei jelennek meg. – A főszerkesztő karácsonyi köszöntője.

Vona Gábor: Ismeretlen arcok

Bizonyára a kedves Olvasó egyetért velem abban, hogy a nemzeti rock képes volt arra, amire a művészet a mai világban már csak nagyon ritkán képes. Ez pedig az, hogy képes volt meghaladni saját műfaji korlátait. Túlemelkedett önmagán. Ezen pedig most nem valamiféle technikai vagy zenei bravúrt, újítást értek, hanem sokkal mélyebb és fontosabb dolgot. Mindezt anélkül, hogy túlértékelném a hatását. Mégis azt mondom, a magyar nemzeti rock nem csupán rockzene, hanem egy elveszettségre ítélt nemzedék megmentője. – A Jobbik elnökének ünnepi jókívánságai.

A mítoszok ideje lejárt

Folytatjuk – ezt ígérték a kormánypártok a választási kampányban. A választópolgárok konkrét program hiányában azt hitték, hogy csökkennek a terheik, tényleg segítséget kapnak a devizahitelek csapdájába esett emberek. A kampánynak vége, és valami olyasmi sejlik fel a választókban, hogy itt valóban folytatódik valami, de nem az, amiről a választások előtt a kormánypártiak beszéltek. Újabb adókat vezet be a kormány, és fizetőssé teszi a Budapestet elkerülő M0-s csonka gyűrűt. Megemeli a kamionok útdíját is, a szállítási pluszköltségek pedig, mint számos egyéb korábbi intézkedés esetében, végül ismét a fogyasztónál csapódnak majd le.

Európa csendes

Koporsó alakú dobozba zárt foglyok, 180 órás alvásmegvonás, pelenkába kényszerített, a fejük felett összebilincselt kezű felnőttek, hideg terembe leláncolt meztelen testek, végbélen át történő tápanyagbeöntés, imitált vízbe fojtás – ilyen embertelen módszerekkel kínozták titkos táborokban – többek között Románia, Lengyelország területén is – a CIA foglyait. A Jobbik országgyűlési határozatban ítéltetné el a CIA vallatási módszereit.

Milliókból keveseknek, kevésből millióknak

„High society, zártkörű mennyország. High society, ez is Magyarország. Kiadó a hely, igyekezni kell, gyerünk, kisember!” – énekelte Zoltán Erika 1989-ben, jó érzékkel tapintva rá a rendszerváltozás körüli lehetőségek lényegére. Sokan értek annyit akkoriban, amennyit össze tudtak ügyeskedni maguknak a kapcsolatok, a privatizáció, vállalkozások beindításának révén. Ha elég élelmes volt valaki, elfoglalhatta a legfelső kaszt üres helyeinek egyikét, s a formálódó pénzarisztokrácia aktív tagjává válhatott. A néhány évtizede megtollasodott családok mára dinasztiákká lettek, a dalban buzdított kisember pedig egyre kevésbé képes felkapaszkodni a felső tízezer köreibe.

A Szíriuszon és sci-fin túl

A magyar nemzet megmaradásának egyik alappillére a valódi magyar hagyományok megőrzése és a tisztán magyar nemzeti érdekek menti összefogás – nyilatkozta a Bar!kádnak Bíró András Zsolt, a Magyar-Turán Alapítvány elnöke. A humánbiológus-antropológus munkáját idén egy igen rangos nemzetközi díjjal is jutalmazták, és 2015-re is komoly célkitűzései vannak.

A szuperválasztási év eredményei

A 2014-es esztendő a rendszerváltást követő időszak politikailag egyik legaktívabb évének tekinthető, hiszen a ciklust lezáró áprilisi országgyűlési választások, illetve az őszi önkormányzati megmérettetés mellett az EP-képviselők 5 éves mandátumának lejárta is ez év tavaszára esett. 2014-et ennek köszönhetően nem kiemelkedő jelentőségű kormányzati lépések vagy sorsfordító törvénymódosítások jellemzik, hanem kampány, populizmus és politikai alkuk. A pártok ugyanis még 2013 végén teljesen átálltak kampányüzemmódba, az egyszerű választói rétegekké csupaszított magyar társadalmat október közepéig megállás nélkül üzenetekkel bombázták.

Korszakok találkozása

Hazánk egyik legkiválóbb költőjének verseivel jelent meg a Romantikus Erőszak nemzeti rockzenekar legújabb, Szabadság, Szerelem! című nagylemeze. A XIX. századi forradalmi hevület és a XXI. századi rockzene meglepően passzol egymáshoz – talán mondhatjuk, hogy nem véletlenül.

Flúgos futam

Egy francia autóversenyző csaknem tragikus kimenetelű raliversenye adta az ötletet az autósport maratonjához. Az immár Dél-Amerikát átszelő Dakar-ralin már több mint 500 egység áll rajthoz január 4-én, köztük magyar csapatként az UNIQA Sandlander Team rovásírással díszített három Toyotája is.

A szívem nem eladó

A magyar lovassport örökös bajnoka, 25 éven át egyéni magyar bajnok, tizenegyszeres Világkupa-győztes, egyéni Európa-bajnoki bronzérmes, hatszoros Világkupa-döntős, és még hosszasan sorolhatnánk az eredményeket. Olyan eredmények ezek, amelyeket valószínű, hogy magyar lovassportban senki nem fog túlszárnyalni. (Bár ne így lenne!) Mindig, minden versenyen titkos esélyesnek számított. Aztán az élet úgy hozta, hogy a magyar lovastörténelem legnagyobb alakja, Dallos Gyula nyeregben olimpián soha nem szerepelhetett.

Advent a Kis-Homoród mentén

Székelyföldi útjainkra régen jellemző volt, hogy csak a kirakathelyeket kerestük, és úgy átsuhantunk bizonyos tájakon, hogy nem tértünk le se jobbra, se balra. Megismertük Gyergyót, Csíkot, Háromszéket, megmásztuk az Egyeskőt, a Madarasi-Hargitát, megnéztük a Gyilkos-tavat, a Békás-szorost. Aztán egy napon elkezdtünk letérni a mellékutakra, és olyan csodákra akadtunk, mint a Sóvidéki-dombság hegyre szúrt falvai Siklódtól Énlakáig, vagy éppen a Nyárádmente meséket rejtő világa ott, a Bekecs aljában. Gyakran álltunk meg Homoródfürdőn vagy Szentegyházán is, de egészen az idei télig nem jutott eszünkbe, hogy meglátogassuk a két Homoród egymás után gyöngyfüzérként sorjázó községeit.

A pálinka megtartó ereje

A Kárpát-medencében a világon egyedülálló módon vannak jelen bizonyos savak és cukrok. Itt van az a szélességi és hosszúsági fok, ami egyedivé teszi a feltételeket – mondta el a Bar!kádnak Völgyi Zoltán, aki családjával együtt a Zala megyei Rédicsen üzemeltet pálinkafőzdét. A fiatalembernek szívügye a pálinka, ami elmondása szerint egy olyan összetett molekulasorozat, ami minden évben mást mutat. Völgyi Zoltán úgy látja, a főzdéseknek az a feladatuk, hogy türelmes, kitartó munkával a következő évtizedekben tovább javítsák a pálinka minőségét.

Egy gömb szerint a világ

Nálunk a kínai árudömping terjesztette el. Amíg nem volt minden vásáron kici, occó, öccá belőle, addig csak az angol vagy amerikai karácsonyi filmekben láthattunk a gyerekszoba polcán vagy a kandallópárkányon egy-egy színes, akár giccses, de mindenképp csodát idéző hógömböt. Olyan, üvegburába zárt téli mesevilágot, melynek kavargó hóesésébe hosszú percekre belefeledkezhet a gyermeklelkű szemlélő.

Hazajárók

A magyarság hatalmas lehetőségekkel rendelkezik a Kárpát-medencében, csak az lenne a dolgunk, hogy ezt az erőt egyesítsük. Ezért is támadják ennyi oldalról és ennyiféleképpen a magyarságot, hiszen ezzel a rosszakaróink is tisztában vannak. „Oszd meg és uralkodj!” – ez egy régi, jól bevált recept. Tehát ha nem azt fogja keresni magyar a magyarban, ami elválaszt, hanem ami összeköt, akkor lesz jövőnk!  Ez a Hazajáró ars poeticája – nyilatkozta a Bar!kádnak Jakab Sándor. A Magyar Örökség-díjas műsor ipolysági szereplője a kulisszatitok lényegét abban látja, hogy nemcsak helyi „nagyágyúkat” szólaltatnak meg, hanem egyszerű embereket is. Mint az ízes palóc tájszólásáról is ismertté vált Jakab Sándor fogalmazott, a Hazajáróban gond nélkül szerepelhet akár egy utcaseprő is, ha van üzenet értékű mondanivalója. Nagyon sok ilyen embert sodort útjukba a gondviselés, és szerinte többek között ez adja a műsor sava-borsát.

Merjünk magyarok lenni a Polgári Mulatóban!

A Belváros szívében, egy korábbi ismert diszkó helyén megnyitott Budapest első hagyományőrző szórakozóhelye. Előadások, táncház, kézművesvásárok, Attila íjászterem várja az ide látogatókat. Mikus Márton célja, hogy segítse maradandóvá válni a magyar kultúrát.

A Bar!kád konyhája

A karácsonyi menünk olyan fogásokból áll, amelyek ünnepélyesek, de nem készülnek drága hozzávalókból és kevés gyakorlattal is biztos sikert aratunk velük. Amit lehet, előre készítsünk el, lehetőleg még előző nap, hogy szenteste ne legyen káosz, és senki ne legyen a konyha foglya.

2014: Baljós árnyak és pozitív energiák

Tavaly ilyenkor a jövendőmondók, az asztrológusok 2014-re a Szaturnusz uralmát jelezték. Azét a bolygóét, amelytől az ókorban rettegtek az emberek, mert úgy hitték, nagy szerencsétlenségek hírhozója. Az égitestnek baljós árnyak jöttét jelző szerepén kívül pozitív energiáit is ismerték. Ezek a következők: érettség, belátás, szívósság, önuralom, bölcsesség. Ha az idei Bar!kádokat fellapozzuk, akkor igazoltnak láthatjuk a jövőfürkészők jóslatait.

Hittel a mindennapokban

Jézus mondja, hogy „kérjetek, és adatik néktek”. Ezt kéne észben tartani, mert sajnos úgy látom, hogy nem tulajdonítunk kellő jelentőséget az imádságnak – nyilatkozta a Bar!kádnak a Szentgotthárdi Református Egyházközség lelkésze. A partiumi Margittáról származó Sisakné Páll Klára azt vallja, hogy nem a felekezet számít, mert nem a vallás és nem az egyház üdvözít, hanem Jézus Krisztus, s ha valakinek Ő a személyes megváltója, akkor csak másodlagos, hogy milyen felekezetben gyakorolja a hitét.

Obrusánszky Borbála: Ősi kereszténység nyomában (őstörténeti melléklet)

Az év végén, az adventi időszakban még nagyszüleink sem az anyagi javak felhalmozásával, az esztelen vásárlással töltötték idejüket, hanem a család és a közösség összetartásával foglalkoztak. Elsősorban elhunyt őseikről és szeretteikről emlékeztek meg. Mi is emlékezzünk meg egy olyan vidékről, ahol a kereszténységet minden bizonnyal szkíta őseink teremtették meg, és ennek jól kivehető emléke máig nyomon követhető!

A Bar!kád az ünnepek után legközelebb 2015. január 8-án jelenik meg. minden kedves Olvasónknak áldott, békés karácsonyt és sikeres új esztendőt kíván a Bar!kád szerkesztősége.