Karnyújtásnyira a százmillióktól a bizniszpártok

penzBizniszpártok nyúlhatják le az állami százmilliókat. Ha listát állítanak, készpénzben kapják meg a támogatást, amelyet akkor sem kell visszafizetniük, ha a lista egyetlen szavazatot sem kap. Nincs szigorú számadás, az ÁSZ csak az éves beszámolót ellenőrzi.

Tavaly októberben már a Political Capital Institute és a Transparency International Magyarország is arra hívta fel a figyelmet, hogy súlyos kockázatokat rejt a választási kampány finanszírozásának szabályozása.

Ügyeskedők és bűnszervezetek is kaphatnak a lehetőségen

A korábbinál jóval könnyebben teljesíthetők a képviselőjelölt-állítás feltételei, hiszen 27 egyéni jelölt elindításával, azaz 13 500 aláírás összegyűjtésével már országos lista állítható. Ez pedig többeket arra sarkallhat, hogy az állami milliárdok megcsapolásáért pártokat hozzanak létre. Ha az ilyen bizniszpártoknak sikerül 106 jelöltet elindítaniuk, akkor akár 597 millió forint is a zsebükbe folyhat.

Ráadásul az országgyűlési képviselők választása kampányköltségeinek átláthatóvá tételéről szóló (2013. évi LXXXVII.) törvény szerint az országos listát állító pártok készpénzben kapják a központi támogatást. Az egyéni jelölteknek járó fejenként egymillió forintot kitevő támogatással bár tételesen el kell számolni, ám a pártlista-támogatásról elegendő csak fiktív számlákat szerezni.

A törvény az egyéni képviselőjelöltek kampányköltségeinek elszámolását részletesen szabályozza, a jóval több pénzhez jutó pártokat azonban nem kötelezi tételes bevallásra. Az egyéni képviselőjelölteknek vissza kell fizetniük az állami kampánytámogatást, ha a voksok két százalékát sem szerzik meg. A pártok több száz millió forintos támogatása viszont akkor sem vész el, ha egyetlen szavazat sem érkezik a listájukra.

Szigorú számadásra lenne szükség

A Political Capital Institute már tavaly felvetette, hogy a törvényt úgy kellene módosítani, hogy a pártoknak ugyanolyan szigorúan kelljen elszámolniuk a közpénzekkel, mint az egyéni képviselőjelölteknek a kincstártól kapott kampánytámogatással. Azt javasolták, hogy a pártok a központi kampánytámogatást kincstári kártyán kapják meg, arról is költhessék el, és a szervezeteknek szigorúan el kelljen számolniuk a kampányköltéseikkel. De azt is javasolták, hogy azok a pártok, amelyek a választáson nem szerzik meg a szavazatok legalább egy százalékát, a teljes központi kampánytámogatást legyenek kötelesek visszafizetni.

A Jobbik korábban szintén a kampányfinanszírozási törvény gyengeségeire hívta fel a figyelmet. Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója még tavalyi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy jó szervezéssel több kisebb párt is képes lehet jelölteket állítani, ehhez elegendő forrás nélkül különböző bűnözői körök is segítséget nyújthatnak. Hangsúlyozta, az új rendszerben valós társadalmi támogatottság nélküli szervezetek sokasága síbolhat ellenőrizetlenül százmilliókat a költségvetésből. A Jobbik eredményességi küszöb bevezetését indítványozta, hogy a valós társadalmi támogatottsággal nem rendelkező pártoknak vissza kelljen fizetni a kiutalt összeget az államkasszába.

Fizetett aktivistákkal gyűjtenek ajánlásokat

A gomba módra elszaporodott – valódi, politikai és szakmai alapokon nyugvó választási programot nélkülöző – bizniszpártok elszántságát jelzi, hogy szervezeti struktúra, illetve önkéntes aktivisták nélkül, némi befektetéssel igyekeznek a listaállításhoz szükséges ajánlásokat összegyűjteni. Több, a választások környékén alakult párt is fizetett diákmunkásokkal, aktivistákkal gyűjti a választási ajánlásokat.

Február elején az Alfahír már beszámolt arról, hogy a széteső, képviselői által elhagyott, politikai súlytalanságban lebegő LMP pénzért toborzott ajánlásgyűjtő aktivistákat. De az Alfahír most egy másik – eddig teljesen ismeretlen – párt hirdetésére bukkant. A Sportos és Egészséges Magyarországért (SEM) párt szintén egy diákszövetkezeten keresztül ajánlott több ezer forintos kereseti lehetőséget (bónuszbérrel) diákoknak, ha a szervezet számára gyűjtenek ajánlásokat. A Biztos Pont Diákszövetség hírlevelében lévő hirdetésben az áll: "Ha jól kommunikálsz azért, ha rosszul azért tudsz sokat aláíratni!!!" A párt honlapján mindössze egy hétmondtatos (!) program olvasható. A Nemzeti Választási Iroda oldalán található adatok szerint, a pszeudopártnak komoly esélyei vannak arra, hogy listát tudjon állítani és ezzel jogosult legyen az állami támogatásra.

Bár semmi sem tiltja, hogy a pártok fizetett aktivisták segítségét vegyék igénybe, azonban joggal tehető fel a kérdés: belefér-e a képviseleti demokráciába, hogy egy olyan párt induljon a választásokon, amelynek nincsenek önkéntes aktivistái, segítői, szervezetei és csak pénzzel tudja mindezeket megvásárolni. Lehet-e egy párt önkéntes aktivisták, párttagság nélkül, fizetett segítőkkel hiteles?

alfahir.hu