2014. 03. 28. 14:42

Kárpótlási alapba kellene fizetniük a csaló bankoknak

Mivel még mindig trükköznek a bankok az adók áthárításával és a szerződésmódosításokkal, a Jobbik fogyasztóvédelmi razziát tartana azoknál az intézeteknél, ahol ezek felmerültek. A párt alapot is létrehozna, melybe a büntetéseket kellene fizetni, ebből pedig kártalaníthatnák az embereket - magyarázta sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel.

A jobbikos képviselő ismertette, hogy újabb banki visszaélésekről jutott tudomásuk. Mint rámutatott, ugyan leginkább a devizahitelesekre helyeződik a hangsúly, ám a Jobbik postaládáit elárasztják a forinthitelesek gondjai is. 

Kifejtette, hogy nemcsak a devizásokat, hanem a forint- és autóhiteleseket is meg kell segíteni, akik önhibájukon kívül kerültek kilátástalan helyzetbe. Sok ember van, akiket tipikus banki visszaélés ért, ám a fideszes csonkacsomagokból kimaradtak. 

Amellett, hogy eloldalúan módosítanak szerződéseket, még az is elképesztő, hogy a tranzakciós illetéket és bankadókat is továbbhárították, vagy beépítette a terheket egyes csomagokba - ismertette Z. Kárpát Dániel. 

A Jobbik egy fogyasztóvédelmi razzia során számoltatná el ezeket a bankokat, majd befizetésre kell kötelezni őket egy alapba annak arányában, amennyivel ügyfeleiket megkárosították. Ebből az alapból lehetne később kártalanítani a polgárokat.

Z. Kárpát Dániel hangsúlyozta: nagy szükség van a tisztességes bankokra, de egyértelművé fog válni a vizsgálatok után, kinek lehet maradása a piacon. Leszögezte: a bankok nem szent tehenek, őket is el lehet számoltatni. Tisztességes eljárás kell, de kérlelhetetlenül - tette hozzá a jobbikos képviselő. 

Felhívta a figyelmet, hogy várja a Jobbik a további információkat a visszaélésekről, és a választás után sem vesznek vissza a lendületből, hiszen tarthatatlan, hogy amíg a lakosság a GDP 2-3 százalékát törlesztésre költi, addig a gazdaság kiszárad.

alfahir.hu