Kartellben szállították az embereket Auschwitzba Izraelből

 Őrizetbe vettek több utazási irodavezetőt Izraelben, mert a hatóságok gyanúja szerint cégeik egymás között rögzítették a lengyelországi volt haláltáborok, köztük Auschwitz látogatására szervezett utak árait - közölte Micky Rosenfeld, a jeruzsálemi rendőrség szóvivője kedden.

A rendőrök házkutatást végeztek több utazási irodában, az utazási cégek vezetőinek otthonában, számlakivonatokat foglaltak le, és zárolták több gyanúsított bankszámláját - mondta a szóvivő.

A hatóságok legalább hat utazási irodát vádolnak azzal, hogy megsértették az izraeli piaci versenyszabályokat. A gyanú szerint az izraeli oktatási minisztérium megkeresésére, az érintett cégek előbb megegyeztek egymás között az utazások áráról és csak azután adtak árajánlatot. Így, amikor az oktatási tárca több utazási irodát keresett fel, ugyanazokkal az árakkal szembesült. Értesülések szerint a cégek ezzel

az utazás árainak mesterséges emelését

akarták elérni.

A holokauszt emlékének megőrzése az izraeli identitás egyik alappillére. A zsidó állam diákjai már kiskoruktól fogva tanulnak a huszadik századi Európa legsötétebb időszakáról, a lengyelországi és más európai haláltáborokat pedig évente középiskolások ezrei látogatják meg.

Forrás
MTI