Katolikus misén vettek részt a csehországi muszlimok, és elítélték a terrorizmust

Katolikus szentmisén vett részt egy prágai templomban szerda este többtucatnyi muszlim, akik ezt követően közös nyilatkozatban elítélték a közelmúltban Európában elkövetett terrorcselekményeket, és aggodalmukat fejezték ki a kontinensen tapasztalható növekvő erőszak felett.

A történelmi városközponthoz közeli Podjebrád György téri (kostel Jirího z Podebrad) katolikus templomban megtartott akciót a cseh fővárosban működő Al Firdaus muszlim vallási központ szervezte meg katolikus és evangélikus papok segítségével.

A rendezvény keresztény és muszlim résztvevői zsúfolásig megtöltötték a legnagyobbak közé tartozó prágai templomot, s a templom előtti téren is nagyon sokan voltak.

A csehországi muszlimok képviselői a szentmise előtt és után cseh nyelvű plakátokon is elítélték a terrorizmust, és a felmerült problémák megvitatására párbeszédet ajánlottak vallási és kulturális központjaikban a cseheknek.

Mindnyájan egy hajóban evezünk! vagy A terroristák halált akarnak, mi az életet választottuk - volt olvasható egyebek között a plakátokon.

[fb_pages_codes:immigration]

Romana Cervenková, az Al Firdaus központ képviselője újságíróknak elmondta: előzőleg több prágai katolikus templomot is megkerestek, de azok nem mertek szentmisét vállalni muszlimok részvételével arra hivatkozva, hogy ehhez a prágai érsekség engedélyére van szükségük.

"A katolikus templomok minden jóindulatú ember előtt nyitva állnak" - reagált a helyzetre a prágai érsekség.

A nyilatkozatban ugyanakkor megjegyezték: a katolikusok és a muszlimok közös istentisztelete, ahogy azt a muszlimok eredetileg szerették volna, teológiai okokból nem lehetséges.

Petr Benes, a Podjebrád György téri Úr Legszentebb Szíve-templom vikáriusa a szentmise kezdetén üdvözölte a "híveket és muszlim barátainkat is", és prédikációjában a népek és a vallások kölcsönös megértése és toleranciája mellett tett hitet.

Csehországban - nem hivatalos kimutatások szerint - jelenleg mintegy tízezer muszlim él. A csehek és a muszlimok viszonyát eddig súlyosabb problémák nem terhelték.

Forrás
MTI